IAEA otkrila uranij u Iranu obogaćen do 84 posto

20.02.2023.

11:56

Autor: Hina/HRT/A.S.

IAEA otkrila uranij u Iranu

IAEA otkrila uranij u Iranu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Organizacija UN-a za nuklearni nadzor (IAEA) otkrila je u Iranu uranij obogaćen do 84 posto, što je vrlo blizu stupnja oružja, izjavili su diplomati, dok je nadzorno tijelo reklo da razgovara s Teheranom o nedavnim otkrićima.

Iran obogaćuje uranij do 60 posto čistoće od travnja 2021. Prije tri mjeseca počeo je obogaćivati do 60 posto na drugom mjestu, Fordovu, koje je ukopano u planini. Stupanj obogaćivanja za proizvodnju oružja je oko 90 posto.

Dvojica diplomata rekla su Reutersu da je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), koja pregledava iranska nuklearna postrojenja, otkrila uranij obogaćen do 84 posto, potvrđujući prvotno izvješće koje je kasno u nedjelju objavilo Bloomberg News.

- Pitanje je li to bio ispad u rekonfiguriranim kaskadama ili namjerno. Agencija je od Irana zatražila objašnjenje, rekao je jedan od diplomata za Reuters.

Iran je demantirao izvješća da je obogatio uran do 84 posto čistoće.

- Do sada nismo pokušali obogatiti iznad 60 posto. Prisutnost čestica iznad 60 posto obogaćivanja ne znači proizvodnju s obogaćivanjem iznad 60 posto, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Iranske organizacije za atomsku energiju Behrouz Kamalvandi, prema službenoj novinskoj agenciji IRNA.

Godine 2018. Sjedinjene Države su se povukle iz nuklearnog sporazuma iz 2015. između Irana i velikih sila čija je svrha ograničavanje njegovih nuklearnih aktivnosti u zamjenu za ukidanje sankcija Teheranu.

Iran je odgovorio na ponovno uvođenje američkih sankcija kršenjem tih ograničenja do te mjere da je šef IAEA-e Rafael Grossi rekao da je sporazum sada "prazna ljuštura".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!