21:54 / 24.04.2020.

Autor: M.Š./Hina

IAEA: požari kod Černobila nisu štetni za zdravlje

Foto: REUTERS/Volodymyr Shuvayev/File Photo

Foto: REUTERS/Volodymyr Shuvayev/File Photo

Foto: - / REUTERS

Radijacija zbog požara u šumama oko nekadašnje ukrajinske nuklearne elektrane Černobil ne predstavlja rizik za ljudsko zdravlje, objavila je IAEA.
Radijacija zbog požara u šumama oko nekadašnje ukrajinske nuklearne elektrane Černobil ne predstavlja rizik za ljudsko zdravlje, objavila je u petak Međunardona agencija za atomsku energiju Ujedinjenih naroda (IAEA) na temelju podataka iz Ukrajine. 

- Ugašen požar kod černobilske elektrane
- Požari kod Černobila traju već tjednima

Najveći od nekoliko požara ugašen je prošli tjedan, no bio se znatno proširio u kontaminiranu zonu, 30 kilometara oko nuklearne elektrane koja je bila poprište katastrofe 1986. godine. 

Manji požari i dalje gore u toj zoni, objavila je tamošnja uprava u petak navečer.

Ekološke organizacije upozoravaju kako se gorenjem kontaminiranih stabala i druge vegetacije mogu raspršiti radioaktivne čestice i štetiti zdravlju. 

No Međunarodna agencija za atomsku energiju sa sjedištem u Beču tvrdi suprotno. 

- Nedavni požari u kontaminiranoj zoni u blizini nuklearne elektrane Černobil u Ukrajini nisu rezultirali štetnim povećanjem radioaktivnih čestica u zraku, priopćila je IAEA, dodavši kako svoju procjenu temelji na podacima koje je dala Ukrajina. 

- Izmjereno povećanje radijacije u Ukrajini je vrlo malo i ne predstavlja rizik za zdravlje, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!