IAEA: Šef NE Zaporižja neće se vratiti na svoje radno mjesto nakon pritvaranja

04.10.2022.

22:10

Autor: M.M./Hina/HRT

IAEA: Šef Zaporižje neće se vratiti na svoje radno mjesto nakon pritvaranja

IAEA: Šef Zaporižje neće se vratiti na svoje radno mjesto nakon pritvaranja

Foto: Alexander Ermochenko / Reuters

Šef nuklearne elektrane Zaporižja (ZNPP) pod ruskom okupacijom, koji je pritvoren tijekom vikenda u sklopu akcije koju je Ukrajina nazvala ruskim činom terora, neće se vratiti na svoje radno mjesto, objavila je u utorak UN-ova nadzorna agencija za nuklearnu energiju IAEA.

Ukrajina je rekla da je ruska patrola pritvorila Ihora Murašova u petak dok je putovao iz najveće europske nuklearne elektrane u grad Enerhodar gdje živi velik broj njezinih djelatnika. Ukrajinci zaposleni u toj elektrani upravljaju njome u uvjetima za koje je Međunarodna agencija za atomsku energiju navela da ugrožavaju sigurnost.

Čelnik IAEA-e Rafael Grossi rekao je u ponedjeljak da je Murašov pušten, ali ne i hoće li se i kada vratiti u elektranu.

- IAEA razumije da je gospodin Murašov sada sa svojom obitelji, na teritoriju koji kontrolira Ukrajina i da neće nastaviti sa svojim dužnostima u ZNPP-u, priopćila je IAEA u utorak. Još nije jasno tko će ga zamijeniti.

Kasno u subotu IAEA je priopćila da je njegovo zatvaranje uzrokovalo dodatan stres ionako uznemirenom osoblju elektrane.

- Njegova odsutnost s dužnosti na ovaj način također ima ozbiljan učinak na donošenje odluka koje se odnose na sigurnost elektrane, naveli su iz agencija u to vrijeme.

Postoje ozbiljne prijetnje sigurnosti elektrane, uključujući raketiranje za koje Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu. Grossi bi trebao otputovati u Kijev i Moskvu ovaj tjedan u pokušaju da se stvori sigurna zona oko elektrane kako bi se smanjio rizik od katastrofalne nesreće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!