IAEA u Iranu pronašao tragove visoko obogaćenog uranija

28.02.2023.

21:20

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je da je u Iranu pronašla čestice visoko obogaćenog uranija, razine gotovo dovoljne za razvoj nuklearnog naoružanja.

Čelnik IAEA-e Rafael Grossi danas je po prvi put potvrdio da uranij ima razinu čistoće od 83,7 posto. Za nuklearno oružje potrebna je čistoća od 90 posto, piše agencija dpa. 


Tragovi su otkriveni u siječnju, tijekom inspekcije postrojenja za obogaćivanje uranija u Fordowu. 


Iranske vlasti IAEA-i su rekle da je visoko obogaćen uranij rezultat nenamjernih fluktuacija.


U tijeku su razgovori s Teheranom kako bi se razjasnio problem, navodi se u izvješću koje nije javno, no do kojeg je došla njemačka agencija. 


Grossi je u siječnju istaknuo da Iran već ima dovoljno obogaćenog uranija za nekoliko nuklearnih bombi ako se on još dodatno obogati.


U izvješću stoji da Iran između ostalog posjeduje gotovo 435 kg uranija s čistoćom od 20 posto, što je 48 kg više nego u prethodnom tromjesečnom izvješću iz studenog. 


Zalihe uranija s čistoćom od 50 posto narasle su za 25 kg te trenutno iznose nešto manje od 88 kg.


Teheran tvrdi da ga nuklearna tehnologija zanima samo za miroljubive svrhe. 


Iran se 2015. u dogovoru sa svjetskim silama obvezao ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija. Sporazum je trebao spriječiti proizvodnju nuklearnog oružja.


Bivši američki predsjednik Donald Trump jednostrano je povukao SAD iz sporazuma 2018., a Teheran je odgovorio proširenjem svog programa obogaćivanja uranija i ograničavanjem inspekcija IAEA-e.


Pregovori o oživljavanju nuklearnog dogovora mjesecima stoje na mjestu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!