23:38 / 24.02.2022.

Autor: HRT/Hina

IAEA: Ukrajinske elektrane rade sigurno, nema uništenja u Černobilu

Černobil

Černobil

Foto: Drop of Light / Shutterstock

Operativne nuklearne elektrane u Ukrajini rade sigurno, nema uništenja preostalog otpada i drugih postrojenja u Černobilu, objavila je u četvrtak UN-ova agencija za nukleranu energiju, pozivajući se na ukrajinskog nuklearnog regulatora.

Ruske snage su nakon napada na Ukrajinu zauzele brojna postrojenja, među kojima je i sada neaktivna nuklearna elektrana u Černobilu, kazao je savjetnik ukrajinskog ureda predsjednika.

- Ukrajina je izvijestila IAEA-u da su 'neidentificirane oružane snage' preuzele kontrolu nad svim postrojenjima Specijaliziranog državnog poduzeća nuklearne elektrane Černobil, smještenog unutar Zone Isključenja, kazali su iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Ukrajinska strana je dodala da na području elektrane "nema žrtava niti razaranja". IAEA na svojoj mrežnoj stranici navodi četiri operativne nuklearne elektrane u Ukrajini.

- IAEA s velikom zabrinutošću prati situaciju u Ukrajini i poziva na maksimalnu suzdržanost kako bi se izbjegla bilo kakva akcija koja bi mogla ugrozite nuklearna postrojenja u zemlji. Ukrajinsko regulatorno tijelo je ranije izvijestilo IAEA-u da održava komunikaciju sa svim operativnim nuklearnim elektranama u Ukrajini koje za sada rade sigurno, kazali su.

Prema stranici Specijaliziranog državnog poduzeća nuklearne Elektrane Černobil preostale aktivnosti oko elektrane u kojoj se 1986. dogodila najgora europska nuklearna katastrofa uključuju upravljanje i zbrinjavanje nuklearnog otpada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!