IAEA upozorava da se situacija u Černobilu pogoršava

09.03.2022.

09:49

Autor: V.G./HRT/Hina

Černobil

Černobil

Foto: Gleb Garanich / REUTERS

Bivša ukrajinska nuklearna elektrana u Černobilu sve je više izolirana od vanjskog svijeta otkako su je zauzele ruske snage, upozorava IAEA.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je da je u elektrani konstantno na dužnosti oko 210 tehničara i djelatnika osiguranja jer pod ruskom kontrolom nije bilo zamjene smjena.

Imaju hrane i vode, ali njihova situacija je sve gora.

Osim toga, IAEA više nema kontakt sa sustavima za monitoring koji prate nuklearni materijal u elektrani.

- Duboko sam zabrinut zbog teške i stresne situacije s kojom su suočeni djelatnici u nuklearnoj elektrani Černobil i potencijalnih rizika za nuklearnu sigurnost, rekao je glavni direktor IAEA-e Rafael Grossi.

Černobil, poprište velike nuklearne nesreće 1986. koja je potresla svijet, i dalje čuva radioaktivni otpad.

Europska organizacija za nuklearna istraživanja u Ženevi (CERN) odlučila je u utorak suspendirati Rusiji promatrački status do daljnjega zbog invazije na Ukrajinu.

- CERN neće ulaziti u bilo kakvu novu suradnju s Rusijom i ruskim institucijama do daljnjega", objavila je organizacija.

Vijeće CERN-a je ipak izrazilo potporu ruskim znanstvenicima koji su osudili ruski rat u Ukrajini.

CERN ima 23 države članice, pridružene članice, među kojima je Ukrajina, te promatrače.

Pridružene članice plaćaju doprinose, mogu dijelom koristiti CERN-ovu infrastrukturu i zastupljene su u odborima, ali nemaju glasačka prava. Među promatračima su Rusija, SAD i Japan koji znanstveno surađuju s CERN-om.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!