IAEA želi sigurnosnu zonu oko NE Zaporižja

06.09.2022.

18:01

Autor: Hina/E.P.C.

IAEA za sigurnosnu zonu oko NE Zaporižja

IAEA za sigurnosnu zonu oko NE Zaporižja

Foto: - / Shutterstock

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pozvala je  da se oko najveće europske nuklearne elektrane, one nedaleko do ukrajinskog Zaporižja, napravi sigurnosna zona, podsjećajući na veliku štetu koju su u postrojenju otkrili inspektori.

Dugo očekivanim izvješćem inspektora IAEA-e nije se nikome imputirala krivnja za štetu nastalu na nuklearnoj elektrani Zaporižja, za čije se granatiranje Rusija i Ukrajina tjednima međusobno optužuju.


Tvornica je pod kontrolom ruskih vojnih snaga, ali njome upravljaju ukrajinski tehničari.


Inspektori su rekli da su unutar postrojenja našli ruske vojnike i opremu, ali i vojna vozila parkirana u turbinskim halama.


Rekli su i da bi trebalo poboljšati uvjete rada za ukrajinsko osoblje koje upravlja postrojenjem kako bi se smanjila vjerojatnost pogrešaka.


- Ukrajinsko osoblje koje upravlja postrojenjem pod ruskom vojnom okupacijom, pod stalnim je i golemim pritiskom i stresom, osobito s obzirom na ograničen broj raspoloživog osoblja. Ovakvo stanje nije održivo i moglo bi rezultirati povećanim ljudskim pogreškama koje bi mogle utjecati na nuklearnu sigurnost, ističe se u izvješću. 


Inspektori IAEA-e, na čelu s čelnikom te UN-ove agencije Rafaelom Grossijem, u petak su, nakon granatiranja u neposrednoj blizini nuklearke, prešli liniju bojišnice i stigli do postrojenja. Dvojica stručnjaka ostaju ondje do daljnjega.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!