21:59 / 07.09.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

IAEA: Znatno se ometa nadzor nuklearnog programa

Iranska zastava ispred sjedišta IAEA-e

Iranska zastava ispred sjedišta IAEA-e

Foto: Leonhard Foeger / REUTERS

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) oštro je osudila nedostatak suradnje Irana, koji ozbiljno šteti njezinoj misiji nadzora nuklearnog programa, navodi se u izvješću u koji je AFP dobio uvid.

- Od veljače 2021. provjera i nadzor se ozbiljno ometaju zbog odluke Irana da ograniči preglede, piše UN-ova agencija u dokumentu koji će se proučiti na sastanku Vijeća guvernera idućeg tjedna, dok su pregovori o obnovi međunarodnog ugovora iz 2015. na mrtvoj točki.


Islamska Republika Iran isprva je našla privremeno rješenje koje je IAEA-i omogućilo da nastavi nadzor u određenoj mjeri. Iran se obvezao da će ustupiti podatke kamera i opreme za nadzor. Taj je dogovor međutim istekao 24. lipnja, a Iran nije odgovorio unatoč opetovanim zahtjevima agencije sa sjedištem u Beču.


Glavni direktor IAEA-e Rafael Grossi rekao je da je spreman otići u Iran "kako bi se sastao s članovima nove vlasti i razgovarao o tim problemima", navodi se u izvješću. Do tog putovanja nije došlo.


U takvim okolnostima, tehnička sposobnost IAEA-e da prati iranski nuklearni program "doista je upitna", navodi IAEA.Iran je znatno povećao proizvodnju visoko obogaćenog uranija, kršeći svoje obveze.


Tako je Iran, po procjenama s kraja kolovoza, povećao zalihe uranija obogaćenog do 60 posto, što je znatno iznad dopuštene granice od 3,67 posto, na 10 kg, pošto su svibnju iznosile 2,4 kg, a zalihe 20-postotnog uranija porasle su sa 62,8 kg na 84,3 kg.


Od 2019. Iran je postupno odustajao od pojedinih odredaba nuklearnog sporazuma koji je sklopio sa svjetskim silama, nakon što se iz njega jednostrano povukao SAD u vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je Iranu usto obnovio sankcije.


Predsjednik Joe Biden, koji je u siječnju naslijedio Trumpa, navodi da je spreman obnoviti sporazum kako bi se spriječilo da Iran razvije atomsko oružje.


Pregovori o obnovi sporazuma započeti u Beču pod okriljem Europske unije u zamjenu za ublažavanje američkih sankcija odgođeni su 20. lipnja, dva dna nakon pobjede ultrakonzervativnog predsjednika Ebrahima Raissija.


Nije predložen nikakav novi rok za obnovu pregovora unatoč pozivima Zapada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!