15:44 / 12.03.2022.

Autor: V.G./HRT/Hina

Iako je usporio priljev izbjeglica, istok Europe se muči s pronalaskom skloništa

Izbjeglice

Izbjeglice

Foto: Clodagh Kilcoyne / REUTERS

Ukrajinski susjedi izvijestili su o manjem priljevu izbjeglica u subotu, dok se vlade i volonteri muče kako bi pronašli skloništa za gotovo 2,6 milijuna osoba, većinom žena i djece, koji su pobjegli od početka ruske invazije na Ukrajinu. 

Izbjeglice pristižu, što testira izdržljivost volontera, nevladinih organizacija i vlasti u pograničnim dijelovima istočne Europe, ali i u velikim gradovima, kamo odlazi većina izbjeglica.

Poljska granična straža priopćila je da je u petak stiglo 76.200 ljudi, što je pad od 12 posto u odnosu na četvrtak. Slovačka policija izvijestila je o dolasku 9.581 osobe, dok je policija u Rumunjskoj objavila da je broj dolazaka pao za 22 posto na 16.348.

Borbe bjesne sjeverozapadno od Kijeva, a mnogi ukrajinski gradovi su opkoljeni. Bombardiranja i prijetnje od ruskih zračnih napada ugrozili su pokušaje evakuacije, tvrde ukrajinski dužnosnici.

Gradonačelnik Przemysla, poljskog grada sa 60.000 stanovnika blizu graničnog prijelaza Medyka, rekao je da je u petak pristiglo 18.000 ljudi, u četvrtak 23.000, a na vrhuncu ih je bilo više od 50.000.

Wojciech Bakun rekao je da mu je potrebna podrška za pripremu smještaja za 2.000 do 3.000 ljudi u Przemyslu.

- Imam zgrade, ali treba ih prilagoditi, za to bi trebalo 10 do 20 milijuna zlota (2,28 do 4,57 milijuna dolara). Ne mogu to financirati iz općinskog proračuna jer imamo i druge potrebe, to bi mogla biti sredstva iz Europske unije ili vlade, rekao je.

Veronika Žušman (32) putuje sa svojom šestogodišnjom kćeri, majkom i mlađom sestrom iz Vasilkiva u Kijevskoj oblasti, a provele su noć u sportskoj dvorani u srednjoj školi u gradu.

U subotu rano ujutro je probudilo upozorenje o bombardiranju s mobitela druge izbjeglice.

- Nisam dobro spavala od početka invazije. Čim se alarm oglasio, ponovno sam se zabrinula, rekla je.

UNHCR je izvijestio da je gotovo 2,6 milijuna izbjeglica pobjeglo iz Ukrajine, a među njima se 1,6 milijuna uputilo u Poljsku.

Izbjeglice pokušavaju stići do gradova s uspostavljenim ukrajinskim zajednicama te većim izgledima za pronalaženje posla.

U prijestolnici Varšavi, gradu s 1,8 milijuna stanovnika prije ruskog napada, izbjeglice sada čine više od 10 posto stanovništva, rekao je gradonačelnik u petak.

No izbjeglice se klone sjevernog poljskog grada Olsztyna, južno od ruske enklave Kalinjingrada, kaže Bozena Szymanowska.

- Živim u prekrasnom mjestu, mogla bih primiti 10 osoba. No nitko ne želi doći u Olsztyn. Ne žele biti blizu Rusa, a granica nije daleko, rekla je.

Policija upozorava na prevarante

Mađarska je zasad primila više od 230.000 izbjeglica, u petak joj je stiglo 10.530 ljudi. Rumunjska je izvijestila o 380.866 izbjeglica, uključujući 16.348 u petak.

Slovačka je priopćila da je ušlo 185.660 ljudi, ali većina nastavlja svoj put dalje prema zapadu. Zapadna ruta često odvede do Češke u kojoj je oko 200.000 izbjeglica, prema procjeni dužnosnika.

Češka policija upozorila je izbjeglice na prevarante koji nude pomoć u obradi zahtjeva za vizu, pomoć u zamjenu za novac ili uzimaju osobne podatke koji bi se mogli zloupotrijebiti za krađu ili pranje novca.

Policija je pozvala na oprez i zbog sumnjivih ponuda za posao koje bi mogle dovesti do prisilne prostitucije ili trgovine ljudima.

Rusija invaziju na Ukrajinu naziva "posebnom vojnom operacijom" za razoružavanje susjedne zemlje i svrgavanje "neonacističkih lidera".

Kijev i zapadni saveznici tvrde da je to neutemeljeni izgovor za invaziju na zemlju s 44 milijuna stanovnika. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!