09:54 / 20.05.2018.

Autor: I.B./Hina

Ibiza tuži Netflix zbog filma snimljenog u Hrvatskoj

-

-

Foto: - / -

Igrani film "Ibiza" prikazuje avanture grupe djevojaka na tom otoku, no ni jedan dio nije snimljen ondje.
Vlada španjolskog otoka Ibize mogla bi tužiti američku kompaniju Netflix nakon što se pojavila promotivna videosnimka filma snimljenog u Hrvatskoj, a koji simulira taj mediteranski otok.

Igrani film "Ibiza" prikazuje avanture grupe djevojaka na tom otoku, no ni jedan dio nije snimljen na Ibizi.

Vlada Ibize je poručila kako razmatra tužbu protiv producenta filma i digitalne platforme jer smatra da su iskoristili brend Ibize prilikom snimanja dugometražnog filma u kojem se vidi krajolik Hrvatske.

Najavna videosnimka filma je objavljena početkom mjeseca, a sam film će biti premijerno prikazan 25. svibnja. U njemu glumi Gillian Jacobs, poznata po originalnoj Netflixovoj seriji "Love" (Ljubav). U komediji "Ibiza" 30-godišnja djevojka putuje sa svoje dvije prijateljice u Barcelonu i Ibizu gdje nailaze na nekontrolirani svijet diskoteka i pronalaze ljubav.

Ured za turizam pri vladi Ibize ističe kako film prikazuje najgore stereotipe o tom španjolskom otoku te da je u suprotnosti s promotivnom turističkom politikom koju ta i ostale tamošnje institucije provode. Vlasti žele promijeniti imidž otoka kao mjesta razuzdanih zabava i alkohola.

Producent filma je predstavio svoj projekt lokalnoj vladi prije nekoliko mjeseci, no ona je odbila dati potporu filmu navodeći kako on ne odgovara situaciji na otoku.

Točno je da ovdje postoje zabave, no to je samo jedan dio. Ovdje postoje i mnoge druge stvari pa ovaj film ne odražava našu stvarnost, rekao je Vicent Torres, predsjednik vlade Ibize.

Njegovo dodatno nezadovoljstvo slijedilo je nakon što je vidio najavnu videosnimku u trajanju od dvije i pol minute.

Od svih mjesta koja se pojavljuju nijedno nije na ovom otoku. Znamo da je film snimljen u Hrvatskoj, rekao je Torres u obraćanju medijima. To je prijevara, dodao je o prikazivanju krajolika druge zemlje, a predstavljanju kao Ibize. Film je snimljen u Splitu i na plaži Zrće, na otoku Pagu.
Uopće se ne slažemo s ovim filmom, istaknuo je.

Ovo nije prvi Netflixov film čija se radnja događa na tom otoku. Godine 2013. prikazan je dugometražni film "Loving Ibiza", koji se pretvorio u seriju s osam nastavaka. U njemu nekoliko iseljenih Nizozemaca počinje novi život ondje. U tom filmu lokaliteti pripadaju otoku, a priče su usmjerene na noćni svijet diskoteka te se miješaju s onima iz grada i sela.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!