07:31 / 12.06.2020.

Autor: Hina

ICC ne priznaje sankcije koje mu je uveo SAD

Foto: Hypergio/Wikipedia

Foto: Hypergio/Wikipedia

Foto: - / -

Donald Trump odobrio je gospodarske sankcije ne bi li odvratio pravosuđe od progona američkih vojnika zbog njihove navodne umiješanosti u mučenje zarobljenika u afganistanskom sukobu.
Međunarodni kazneni sud (ICC) u četvrtak je izrazio nezadovoljstvo odlukom američkog predsjednika Donalda Trumpa o uvođenju gospodarskih sankcija dužnosnicima suda kako bi odvratio pravosuđe od progona američkih vojnika.

Predsjednik skupštine zemalja članica ICC-a, sudac O-Gon Kwon, odbacio je u priopćenju mjere koje "koče naše zajedničke napore u borbi s nekažnjavanjem zločina i naša nastojanja da privedemo pravdi počinitelje masovnih zločina".

Donald Trump koji je više puta kritizirao Međunarodni kazneni sud, u četvrtak je dodatno povisio ton odobrivši gospodarske sankcije ne bi li odvratio pravosuđe od progona američkih vojnika zbog njihove navodne umiješanosti u mučenje zarobljenika u afganistanskom sukobu.

Ovo je izravni odgovor na odluku koju je sud sa sjedištem u Den Haagu, u Nizozemskoj, donio u ožujku i kojom odobrava pokretanje istrage za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene u Afganistanu, unatoč protivljenju Trumpove administracije.

Istragom koju je htjela provesti glavna tužiteljica suda Fatou Bensouda, obuhvaćeni su, među ostalim, zločini koje su američki vojnici navodno počinili u toj zemlji gdje SAD od 2001. vodi najdulji rat u svojoj povijesti. Optužbe za mučenja upućene su i na adresu CIA-e.

- Ovo je zadnji u nizu neviđenih napada na ICC, neovisno međunarodno pravosudno tijelo, ističe sud u odvojenom priopćenju.

- Ovi napadi su eskalacija i neprihvatljiv pokušaj napada na vladavinu prava i na pravosudne procedure suda, dodaje.

- Njima se želi utjecati na rad dužnosnika ICC-a u okviru neovisnih i objektivnih istraga i na nepristrane pravosudne procedure suda, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!