15:44 / 02.10.2018.

Autor: Dragan Nikolić/HRT

Ide li Zaev na prijevremene izbore?

-

-

Foto: - / -

Makedonskom ministru vanjskih poslova Nikoli Dimitrovu, koji je na Prespi potpisao sporazum s Grcima, na dan referenduma bio je rođendan.
Makedonskom ministru vanjskih poslova Nikoli Dimitrovu, koji je na Prespi potpisao sporazum s Grcima, na dan referenduma bio je rođendan. Ljepši poklon nije mogao dobiti. Koalicija "Zajedno za europsku Makedoniju" dobila je potporui više od 91% onih koji su izašli na birališta. To nikad nije osvojio nijedan izborni pobjednik u neovisnoj Makedoniji.

Kad jedna koalicija za tako bitno pitanje osvoji više od 600.000 glasova za, uz samo 6% protiv i 3% nevažećih listića, to je ravno čudu, kazao je Stevo Pendarovski, parlamentarni zastupnik Socijaldemokratskog saveza.

Ispred Sobranja slavile su pristaše oporbenog VMRO-DPMNE i svih onih koji su bojkotirali referendum. Izlaznost na referendum od svega 37% razlog je da ga ocijene političkim fijaskom vladajućih. Oni pak uzvraćaju s tvrdnjom da je popis stanovništva star 20 godina, da Svjetska banka procjenjuje kako je otad do danas iselilo najmanje pola milijuna građana te da propisana izlaznost od 50% ne može biti ključno mjerilo referendumske priče.

Činjenica je da dogovor s Grčkom nije dobio zeleno svjetlo. Narod je rekao veliki STOP dogovoru. Građani Republike Makedonije, koji su vlasnici ove zemlje, pokazali su visok stupanj patriotizma i demokratske svijesti, rekao je Hristijan Mickoski, predsjednik oporbenog VMRO-DPMNE.

Znam ja, zna i oporba, znaju svi građani - boljeg dogovora s Grčkom nema i ne može biti. Alternativa za članstvo u EU i NATO-u za Makedoniju ne postoji i ne može biti.  Interesi građana i strateški interesi države su iznad politike i stranačkih interesa, rekao je makedonski premijer Zoran Zaev.

Protiv ulaska Makedonije u Sjevernoatlantski savez otvoreno je prokremaljska, antieuropska i antinatovska stranka, koja je uoči referenduma okupila 70 različitih organizacija, a od toga polovicu iz dijaspore. Bili su, kažu, u potpunom medijskom mraku.

Venecijanska komisija preporuča balansirano financiranje, i za vladinu kampanju i za protivnike. Mi, međutim, nismo dobili ni dinara. Vlada je preplašena i sada širi lažne činjenice o ruskom uplivu i novcu, izjavio je Janko Bačev, predsjednik Jedinstvene Makedonije.

U EU i NATO želi 80% makedonskih građana. Unutar makedonskog etničkog korpusa, kojega je referendum još više rascijepio, nacionalisti građansku opciju optužuju na tom putu za sluganski mentalitet.

I mi smo za euroatlantske organizacije, za NATO i za Europu. Ali samo s uzdignutom glavom i ispravljenom kičmom, a ne s grbom na leđima i s ulazom za sluge. Želimo ući na glavni ulaz, kazao je Vladimir Kavadarkov, stanovnik Skoplja.

EU i NATO integracije su najveći kohezivni faktor između svih zajednica u Makedoniji. Tako da bi bilo koje iskrcavanje iz tog euroatlantskog puta značilo seriozne probleme unutar Makedonije, tvrdi Albert Musliu, politički analitičar.

Zemlja u kojoj caruje možda i najveća ekonomska nejednakost na kontinentu ima i najveći broj spomenika po stanovniku u Europi. Posljedica je to traženja antičkih korijena tijekom vladavine Nikole Gruevskoga, zbog čega su odnosi Skoplja i Atene ne tako davno dotaknuli najnižu točku. Jedna od odredbi sporazuma Zaev-Tsipras jest i osnivanje zajedničkog ekspertnog odbora, koji će pokušati anulirati međusobne točke prijepora.

Cilj te komisije jest napraviti reviziju cjelokupne povijesti, arheologije, kulturnog naslijeđa, geografskih karata i svega ostaloga. To grčkoj državi daje pravo da tijekom naših budućih pregovora s Europskom unijom bilo kada podigne ručnu i stavi veto na otvaranje pojedinih poglavlja, izjavio je Igor Janušev, glavni tajnik oporbene VMRO-DPMNE.

Ne može se problem riješiti ako dvojica pritišću i ne popuštaju. Da bi došlo do sporazuma moramo obojica malo popustiti, smatra Imer Ismailovski, stanovnik Skoplja.

Zaev će u sljedećih tjedan dana procijeniti može li u sadašnjem sazivu parlamenta ipak osigurati dvotrećinsku većinu potrebnu za ustavne promjene, dio čega je i promjena imena. Ako to ne bude moguće, ide se na prijevremene izbore. Njihov datum ne bi trebao poremetiti zacrtani hodogram primjene odredaba Prespanskog sporazuma. Zaev uz to mora paziti da ne stvori dodatne probleme svome partneru s druge strane granice Alexisu Tsiprasu. Njega na proljeće čekaju euroizbori, najesen redoviti parlamentarni izbori. A pitanje imena Makedonije neizbježna je top-tema svake grčke predizborne kampanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!