IIF: Sankcije poništavaju 15 godina gospodarskog napretka u Rusiji

07:12 / 09.06.2022.

Autor: HRT/Hina/AFP

Moskva

Moskva

Foto: Evgenia Novozhenina / REUTERS

Sankcije uvedene Moskvi zbog invazije na Ukrajinu potiru petnaestak godina gospodarskog napretka u Rusiji i 30 godina integracije sa Zapadom, navodi se u izvješću Instituta za međunarodne financije (IIF). No utjecaj tih mjera teško je predvidjeti jer ovise o mogućim novim sankcijama s jedne strane i o mogućem odgovoru Rusije, napose u energetskom sektoru, s druge.

Rat bi za ruskog predsjednika Vladimira Putina mogao biti skup, ali sankcije ne djeluju "kao da stisneš prekidač, rekla je ekonomistica u IIF-u Elina Ribakova na tiskovnoj konferenciji.

IIF u svom zadnjem izvješću predviđa da će rusko gospodarstvo pasti 15 posto ove godine i još 3 posto u 2023.

Financijske sankcije - napose smanjena sposobnost Moskve da vraća vanjskih dug - rast cijena i odlazak stranih tvrtka iz zemlje usporavaju inozemnu potražnju i tako "pogoršavaju kratkoročne, srednjoročne i dugoročne gospodarske izglede". Autori izvješća ističu da će se "teže posljedice još osjetiti".

Elina Ribakova je rekla da su sankcije uzdrmale globalne lance vrijednosti. U tome vidi "raspad 30 godina ulaganja i povezanosti s Europom".

Izvršni dopredsjednik IIF-a Clay Lowery misli da ocjena uspjeha sankcija uvedenih Rusiji ovisi o tome što vlade žele postići.

- Ako se želi naškoditi gospodarstvu (...), sankcije će sigurno imati učinka i on će se povećavati, rekao je novinarima.

No dosad se pokazalo da sankcije nisu bile djelotvorne kada je riječ o promjeni politike, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!