Imam puno židovskih prijatelja. Oni tvrde da Zelenski nije Židov, nego sramota za židovski narod

16.06.2023.

18:13

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Vladimir Putin na Gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu

Vladimir Putin na Gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu

Foto: Tass / Sipa USA/Pixsell

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je u pitanje doveo identitet ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Dodao je kako bi Rusija "teoretski" mogla upotrijebiti nuklerno oružje ako bi postojala prijetnja njezinom teritorijalnom integritetu ili opstojnosti, ali da za to nema potrebe.

- Nuklearno oružje razvijeno je kao jamac naše sigurnosti u najširem smislu riječi i opstojnosti ruske države, ali nemamo tu potrebu (da ga upotrijebimo), rekao je Vladimir Putin na Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu.

Dodao je da bi ruska vojska mogla uništiti dijelove središnjeg Kijeva, ali je, zbog različitih razloga, izabrala to ne učiniti. Nije objasnio o kojim je razlozima riječ.

Napadi na ruska pogranična podrućja, dodao je Putin, pokušaji su da se odvrati pozornost ruskih snaga s ostalih frontova.

Za ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji ima židovske korijene, rekao je da neki Židovi smatraju da je osramotio njihovu vjeru.

- Imam mnogo židovskih prijatelja. Oni tvrde da Zelenski nije Židov, nego sramota za židovski narod, izjavio je Putin.

Zelenski, koji je rekao da su neka od braće njegova pradjeda ubijena u holokaustu, više je puta odbacio optužbe Rusije da u Ukrajini podržava neonaciste.

Putin u pitanje doveo uspjeh protuofenzive


Putin također predviđa da će Ukrajina uskoro ostati bez svoje vojne opreme i da će potpuno ovisiti o Zapadu, što će ugroziti njihovu sposobnost ratovanja na dugi rok.

Ponovio je da Ukrajina nije uspjela ostvariti napredak u svojoj protuofenzivi, istaknuvši da ukrajinska vojska "nema šanse" u srazu s Rusijom.

Prisjećajući se svojih proklamiranih ciljeva na početku rata, "demilitarizacije" i "denacifikacije" Ukrajine, Putin je rekao:

- Što se demilitarizacije tiče, Ukrajina će uskoro posve prestati upotrebljavati svoju opremu. Ništa nije ostalo. Sve s čime se bore i sve što koriste stiže izvana. Na taj način ne možete se dugo boriti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!