Ime novog britanskog premijera u ponedjeljak u 13,30 sati

02.09.2022.

19:12

Autor: Hina/HRT

default error photo

Rezultati izbora za novog čelnika britanske vladajuće Konzervativne stranke i britanske vlade bit će objavljeni u ponedjeljak u 13,30 sati po srednjoeuropskom vremenu, objavila je u petak stranka. 

Ankete su pokazale da će ministrica vanjskih poslova Liz Truss vrlo vjerojatno pobijediti bivšeg ministra financija Rishija Sunaka i postati novom britanskom premijerkom.

Stranačke izbore potaknuo je sam Sunak podnijevši ostavku zbog niza vladinih skandala čime je potaknuo i druge ministre da ga slijede te naposljetku 'srušio' i samog premijera Borisa Johnsona.

Neki analitičari Truss (47) smatraju boljom političarkom od Sunaka (42), no kritičari joj predbacuju da je ambiciozna oportunistkinja.

Sunaka se kritizira zbog fiskalne nepopustljivosti kad je riječ o borbi protiv gospodarske krize, a sputava ga i imidž bogatog tehnokrata. Optužuje ga se i da je izdao Johnsona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!