Imran Khan optužen zbog prodaje državnih poklona

10.05.2023.

16:55

Autor: Hina/HRT/A.V.

Imran Khan

Imran Khan

Foto: Awais khan / Shutterstock

Pakistanski sud u srijedu je formalno optužio bivšeg premijera Imrana Khana zbog prodaje državnih poklona dok je bio na vlasti, dan pošto je uhićen u odvojenom slučaju zbog prijevare sa zemljištem što je izazvalo velike prosvjede u kojima je poginulo najmanje petero ljudi. 


Khan (70), optužen je pošto je Izborno povjerenstvo u listopadu 2022. odlučilo da je kriv za nezakonitu prodaju poklona od 2018. do 2022. godine. Povjerenstvo mu je zabranilo obnašanje javnih dužnosti do izbora koji se trebaju održati u studenom. Khan odbacuje sve optužbe.

Khanovi odvjetnici osporavaju njegovo uhićenje na Vrhovnom sudu.

Ulični prosvjedi u srijedu su se nastavili. Savezni ministri optužili su Khanove pristaše da su zapalili nekoliko zgrada i vozila. 

Drugi dan zaredom prekinute su mobilne podatkovne usluge. Twitter, Facebook i YouTube su blokirani na zahtjev ministarstva unutarnjih poslova, rekao je glasnogovornik pakistanskog telekomunikacijskog regulatora PTA.

Više od tisuću uhićenih

U prosvjedima u najnapučenijoj pakistanskoj pokrajini Pandžabu odakle potječe Khan od utorka je uhićeno više od tisuću ljudi.

Khan, bivši igrač kriketa koji se posvetio politici, smijenjen je u travnju prošle godine s dužnosti premijera izglasavanjem nepovjerenja u parlamentu.

Slučaj korupcije jedan je od preko 100 slučaja zabilježenih protiv Khana od kada je smijenjen. 

Khan nije usporio svoju kampanju protiv svoje smjene premda je u studenom bio ranjen u napadu na konvoj u kojemu se kretao predvodeći prosvjedni skup u Islamabadu i tražeći prijevremene izbore.

Khan je uhićen dan pošto ga je moćna pakistanska vojska kritizirala što opetovano optužuje visokog časnika da ga želi ubiti te bivšeg načelnika glavnog stožera da je odgovoran za njegovu smjenu s vlasti.

Galerija
Prosvjed u Pakistanu , Foto: Fayaz Aziz/Reuters
Prosvjed u Pakistanu , Foto: FAYAZ AZIZ/ReutersProsvjed u Pakistanu , Foto: AKHTAR SOOMRO/Reuters

Vojska odbacuje njegove optužbe.


Vojska je najmoćnija institucija u Pakistanu kojim je izravno vladala gotovo polovicu njegove 75-godišnje povijesti izvevši tri državna udara. Unatoč tome nedavno je poručila da se više ne miješa u politiku.

Ova previranja događaju se u trenutku kada je Pakistan pogođen najgorom gospodarskom krizom zadnjih desetljeća s rekordno visokom inflacijom i slabim rastom. Ne dobije li veliku pomoć, prijeti mu bankrot. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!