11:04 / 21.06.2021.

Autor: HRT/Hina/AFP

Indija: Besplatno cijepljenje za sve, premijer hvali jogu u borbi protiv covida-19

U Indiji počinje besplatno cijepljenje

U Indiji počinje besplatno cijepljenje

Foto: Dinuka Liyanawatte/Niharika Kulkarni / REUTERS

Indija je počela s besplatnim cijepljenjem protiv covida-19 za sve odrasle stanovnike. Premijer Narendra Modi je u povodu Međunarodnog dana joge govorio i o zaštiti koju ona pruža protiv koronavirusa.

Indija je počela s besplatnim cijepljenjem nakon kritika da je kaotično provođenje imunizacije dovelo do nestašice cjepiva i do smrtonosnog drugog vala koji je uzrokovao smrt stotina tisuća ljudi u travnju i svibnju.

Ranije ovaj mjesec, Modi je izmijenio politiku po kojoj su države same kupovale cjepiva od proizvođača i zajedno s privatnim bolnicama cijepile ljude između 18 i 45. I kako su se mnogi centri zatvarali za mlade zbog nedostatka cjepiva za starije, većina se okrenula privatnim bolnicama koje su naplaćivale između 9 i 24 dolara dozu.

Početak besplatnog cijepljenja poklopio se s Međunarodnim danom joge, a Modi je govorom ujutro Indijcima naglasio važnost te discipline kao izvora unutarnje snage. 

- Kad razgovaram s borcima na prvoj crti, govore mi da su počeli prakticirati jogu kao štit u borbi protiv koronavirusa. Liječnici su se jogom osnažili, a koriste ju i kod svojih pacijenata, rekao je indijski premijer.

Iako su parkovi i vrtovi u kojima stanovnici vole vježbati jogu u ponedjeljak u New Delhiju otvoreni, događaji povodom Međunarodnog dana joge su druge godine zaredom malobrojni zbog pandemije.

Ujedinjeni narodi uveli su taj dan 2014. godine, na prijedlog samog Modija, a diljem svijeta se slavi na ljetni solsticij, najduži dan u godini na sjevernoj polutki. Indijska vlada je od početka pandemije naglašavala dobrobiti te drevne indijske discipline, kao i biljnih preparata čija je prodaja skočila. I

Indijski liječnici prošli su mjesec prosvjedovali protiv Babe Ramdeva, gurua bliskog Modijevoj vladi, koji je tvrdio da joga i biljni lijekovi mogu izliječiti one koji su zaraženi covidom-19. U Indiji je u potpunosti cijepljeno samo 4 posto stanovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!