08:45 / 03.10.2020.

Autor: M.M./Hina

Indija: Broj mrtvih od koronavirusa premašio 100 tisuća

Foto: REUTERS/Francis Mascarenhas

Foto: REUTERS/Francis Mascarenhas

Foto: - / REUTERS

Smrtnost od koronavirusa u Indiji prešla je broj od 100 tisuća, čime je Indija postala treća zemlja u svijetu koja je prešla taj turobni prag, poslije SAD-a i Brazila.
Smrtnost od koronavirusa u Indiji prešla je broj od 100 tisuća, čime je Indija postala treća zemlja u svijetu koja je prešla taj turobni prag, poslije SAD-a i Brazila, dok epidemija ne pokazuje znakove posustajanja.

-
Epidemija izazvana koronavirusom - najnovije informacije   

Ukupan broj smrtnih slučajeva iznosi 100.842, objavilo je ministarstvo zdravstva, dok je ukupan broj zaraženih skočio na 6.47 milijuna nakon dnevnog porasta broja slučajeva od 79.476. Indija već neko vrijeme ima najveću dnevnu stopu rasta zaraze u svijetu.

Vlada premijera Narendre Modija, suočena s padom ekonomije nakon uvođenja strogih mjera karantene kako bi obuzdali širenje virusa kasno u ožujak, nadomak je potpunog otvaranja zemlje.

Kinima će biti dopušten rad s pola kapaciteta ovaj tjedan, a lokalne vlasti mogu odlučiti otvoriti škole od sredine ovog mjeseca.

S približavanjem zime i godišnjih odmora, uključujući i Hindu festival Diwali sljedeći mjesec, u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu moglo bi doći do porasta broja slučajeva, kažu zdravstveni stručnjaci.

- Vidjeli smo nedavno usporavanje krivulje virusa, no mogla bi se pojaviti nova žarišta, rekla je Bhramar Mukherjee, profesorica biostatistike i epidemiologinja na sveučilištu Michigan.

Dodala je da podaci pokazuju kako je malo više od sedam posto populacije od 1.3 milijarde ljudi bilo izloženo virusu, što znači da je Indija još daleko od imuniteta krda.

Broj slučajeva mogao bi narasti na 12.2 milijuna do kraja godine, no stopa zaraze mogla bi ovisiti o tome koliko su efikasne mjere poput socijalne distance, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!