Indija dobila prvu predsjednicu iz marginalizirane plemenske zajednice

21.07.2022.

21:31

Autor: Hina/HRT/V.G.

Droupadi Murmu

Droupadi Murmu

Foto: Aushree Fadnavis / Reuters

Indijski parlament je u četvrtak prvi puta za predsjednicu države izabrao političarku iz jedne od plemenskih zajednica u zemlji, što bi moglo povećati popularnost stranke premijera Narendre Modija kod marginaliziranih skupina pred opće izbore 2024.

Droupadi Murmu, 64-godišnjakinja iz plemena Sanzhal, prva je predsjednica države iz redova jednog plemena i druga žena na toj dužnosti.

Za taj ju je uglavnom ceremonijalni položaj imenovala stranka na vlasti premijera Narendre Modija, Bharatiya Janata (BJP).

- Kći Indije, iz plemenske zajednice, rođena u zabačenom dijelu istočne Indije, izabrana je za predsjednicu", napisao je Modi na Twitteru.

Murmu preuzima dužnost 25. srpnja kada službeno počinje njezin petogodišnji mandat.

Prije ulaska u politiku radila je kao učiteljica u istočnoj državi Odisha. Obnašala je ministarske dužnosti u lokalnoj vladi i postala guvernerka susjedne države Jharkhand.

Život je posvetila službi na dobrobit društva, osnaživanju siromašnih, ugnjetavanih i marginaliziranih, napisao je Modi na Twitteru nakon objave njezine kandidature.

Njezin izbor mnogi vide kao nastojanje BJP-a da dopre do indijskih plemenskih zajednica koje čine bviše od osam posto od 1,4 milijarde stanovnika.

Predsjednika na petogodišnji mandat bira skoro 5000 članova dvaju domova parlamenta i regionalnih zakonodavnih skupština iz cijele zemlje.

Murmu je pobijedila oporbenog kandidata, Yashwant Sinhu, bivšeg člana Modijeve stranke i nekadašnjeg ministra financija i vanjskih poslova.

Ona će na predsjedničkoj dužnosti naslijediti Ramu Natha Kovinda i postati vrhovna zapobjednica oOružanih snaga Indije, no svu izvršnu vlast ima premijer.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!