Indija i Japan planiraju više vojnih vježbi i jačanje vojnih veza

08.09.2022.

10:42

Autor: V.K./HRT/Hina

Vojna vježba

Vojna vježba

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Indija i Japan najavili su u četvrtak da će produbiti svoju obrambenu suradnju, uz poziv iz New Delhija japanskoj industriji na ulaganja, a obje zemlje planiraju zajedničku vojnu vježbu u kojoj će sudjelovati njihove zračne snage.


Indijski ministar obrane Rajnath Singh razgovarao je u Tokiju sa svojim japanskim kolegom Yasukazuom Hamadom, a obojica će se kasnije tijekom dana pridružiti svojim ministrima vanjskih poslova na razgovorima "dva-plus-dva".

Ministar je "pozvao je japansku industriju da ulaže u indijske obrambene koridore", navodi se u priopćenju indijskog ministarstva obrane. Dvojica ministara su se složila da će zajedničke borbene vježbe otvoriti put puno većoj suradnji i interoperabilnosti između zračnih snaga dviju zemalja, dodaje se.

Indija, poput Japana, jača svoju vojsku kako bi se uhvatila u koštac s onim što vidi kao povećane sigurnosne prijetnje, uključujući one iz susjedne Kine.

U Japanu je pak premijer Fumio Kishida obećao "značajno" povećanje potrošnje za obranu. Njegova vladajuća Liberalno-demokratska stranka želi udvostručiti japanski vojni proračun na 2 posto bruto domaćeg proizvoda u sljedećih pet godina, zbog zabrinutosti da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla ohrabriti Kinu da djeluje protiv susjednog Tajvana.

Delhi, koji je prošlog tjedna naručio svoj prvi domaći nosač zrakoplova, proširuje svoje sigurnosne veze s Tokijom, a obje azijske države postaju oprezne zbog sve veće vojne moći Kine u regiji.

Dvije zemlje, zajedno s Australijom i Sjedinjenim Državama, članice su Quad skupine nacija i održavaju godišnje pomorske vježbe diljem Indo-Pacifika kako bi demonstrirali interoperabilnost.

Na posljednjem okupljanju čelnika tih država u svibnju u Japanu dominirala je rasprava o Tajvanu, nakon što je američki predsjednik Joe Biden dan ranije naljutio Kinu rekavši da bi bio spreman upotrijebiti silu za obranu demokratskog otoka.

Istodobno su ruski i kineski borbeni zrakoplovi provodili zajedničku ophodnju u regiji.

Kishida i indijski premijer Narendra Modi na odvojenom bilateralnom sastanku dogovorili su blisku suradnju na promicanju "slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!