Indija i Kina mogle bi omesti plan G7 za rusku naftu

30.06.2022.

10:30

Autor: V.K./HRT/Hina

Prijevoz ruske nafte

Prijevoz ruske nafte

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Indija i Kina mogle bi omesti provedbu plana zemalja G7 o ograničavanju cijene ruske nafte, angažiranjem svojih brodova za njezin izvoz, piše Financial Times.

Prema analitičarima s kojima je izdanje razgovaralo, to bi Moskvi omogućilo da zaobiđe mjere zemalja G7 ili Europske unije, jer bi te dvije zemlje, odnosno brodovi i kompanije koji su u njima registrirani, uvoznicima pružali usluge osiguranja i prijevoza.

- Iako je ruska nafta učinkovito zabranjena za većinu svjetske tankerske flote, Indija i Kina će vjerojatno htjeti nastaviti trgovati svojim vlastitim brodovima ili će Rusija moći koristiti svoje, navodi FT.

Predstavnik EU je u razgovoru za publikaciju sugerirao da bi najteže bilo uvjeriti dovoljan broj zemalja i velikih osiguravatelja da podrže predloženu shemu G7. Druga sugovornica, stručnjakinja Helima Croft, sumnjala je u izglede ideje G7 zbog niskih šansi da se odredi cijena dovoljno niska da smanji prihode Rusije od nafte.

Zemlje G7 su u utorak objavile su da su se složile razmotriti sveobuhvatnu zabranu usluga prijevoza ruske nafte i naftnih derivata morem diljem svijeta, ako se ne kupuje po cijeni dogovorenoj s međunarodnim partnerima ili jeftinije. Istodobno, G7 je najavio da će razmotriti mehanizme koji će ublažiti posljedice takvih ograničenja za najugroženije zemlje, uz zadržavanje njihovog pristupa resursima iz Rusije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!