Indija odobrila korištenje cjepiva AstraZenece i lokalnog cjepiva protiv covida

03.01.2021.

11:02

Autor: T.D./Hina

default error photo
Šef indijske regulatorne agencije za lijekove rekao je u nedjelju da je dano posljednje odobrenje za hitnu upotrebu dva cjepiva protiv koronavirusa.
Šef indijske regulatorne agencije za lijekove rekao je u nedjelju da je dano posljednje odobrenje za hitnu upotrebu dva cjepiva protiv koronavirusa, jedno AstraZenece i sveučilišta Oxford a drugo koje je razvila lokalna kompanija Bharat Biotech.

- Ukupna učinkovitost AstraZenecinog i Oxfordovog cjepiva je 70.42 posto, dok je cjepivo koje je proizveo Bharat Biotech, COVAXIN, "sigurno i osigurava čvrst imunosni odgovor, rekao je V.G. Somani.

Britansko cjepivo koje je razvila AstraZeneca/Oxford lokalno proizvodi indijski Serum Institut, dok se Bharat Biotech udružio s vladinim Indijskim vijećem za medicinska istraživanja.

- Cjepiva M/s Seruma i M/s Bharat Biotecha su u fazi odobravanja za ograničenu upotrebu u hitnim situacijama, rekao je Somani na konferenciji za medije.

Premijer Narendra Modi je pozdravio odobrenja.

- Trebalo bi svakog Indijca učiniti ponosnim to što su dva cjepiva koja su dobila odobrenje za hitnu uporabu proizvedena u Indiji, rekao je na Twitteru, nazvavši to znakom zemljine "samodostatnosti".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!