18:14 / 24.02.2020.

Autor: Željko Raić/V.K./IMS/HRT

Indija oduševila Trumpa

Foto:  REUTERS/Al Drago

Foto: REUTERS/Al Drago

Foto: - / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump u prvom je posjetu Indiji. U gradu Ahmedabadu dočekali su ga deseci tisuća ljudi.
Američki predsjednik Donald Trump u prvom je posjetu Indiji. U gradu Ahmedabadu dočekali su ga deseci tisuća ljudi.

Indija i SAD dvije su najveće svjetske demokracije. Lani je Trump i s njima raskinuo trgovinski sporazum. Odnosima dviju zemalja pomoći će potpisivanje obrambenih sporazuma vrijednih milijarde dolara. 

Doček za pamćenje, poručio je predsjednik Trump odmah nakon dolaska u Indiju. Jer upravo na potkontinentu uživa tako veliku potporu.

Da je ima u domovini, izbori se ne bi trebali ni održavati. Na putu od zračne luke do stadiona Motera deseci tisuća obožavatelja, a na stadionu, prema službenim podacima, više od 100 tisuća ljudi. Domaćin presretan.

- Upravo je naša bogata raznovrsnost, odnosno jedinstvo u toj istoj raznovrsnosti osnova partnerskog odnosa. Amerika je zemlja slobode, a mi cijeli svijet smatramo jednom obitelji. Obje zemlje bore se za slobodu svih ljudi ovoga svijeta, rekao je Nerendra Modi, premijer Indije.

I u toj borbi za slobodu dvije zemlje žele zajedno sudjelovati. No prije toga, moraju dogovoriti još bolju suradnju. Ona gospodarska pomalo je upitna, nije postignut trgovinski sporazum. No čini se da je i taj problem na putu rješenja.

- Proizvodimo najbolje oružje u povijesti, zrakoplove, rakete, brodove... Mi proizvodimo najbolje. Naši ugovori s Indijom uključuju najbolje protuzračne sustave, kao i naoružane i nenaoružane letjelice. Zadovoljstvo mi je objaviti da će naši predstavnici sutra potpisati tri milijarde dolara vrijedan ugovor o isporuci najmodernijih helikoptera i opreme za indijsku vojsku, istaknuo je Donald Trump, predsjednik SAD-a.

Velika je i mnogoljudna Indija, pa ne iznenađuje što ima i onih koji ne odobravaju Trumpov dolazak, još manje nabavu oružja. Pa su sukobi bili neizbježni.

- Obračunali su se protivnici Trumpova dolaska i oni koji ga simpatiziraju. Razdvojili smo ih i pokušavamo spriječiti nove sukobe, naglašava Ved Prakash Surya, zamjenik ravnatelja policije.

Analitičari poručuju, Indija je na prekretnici odnosa sa SAD-om. Novim sporazumima želi zauzeti novu poziciju u svijetu, a Trump suradnjom s Indijom pokazati da Kina nije jedina supersila u regiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!