08:28 / 21.10.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Indija pjesmom i plesom slavi primjenu milijardu doza cjepiva protiv covida-19

U Indiji primljeno milijardu doza cjepiva

U Indiji primljeno milijardu doza cjepiva

Foto: Francis Mascarenhas / REUTERS

Indija je do četvrtka primijenila milijardu doza cjepiva protiv covida-19, a vlada uspjeh promovira pjesmom i plesom unatoč tome što nedavni pad interesa za cijepljenje zabrinjava pružatelje zdravstvenih usluga.

Indija je barem jednom dozom cijepila 75 posto od 944 milijuna odraslih, ali samo 31 posto objema. Vlada želi cijepiti sve odrasle do kraja ove godine.

- Indija ispisuje povijest, napisao je premijer Narendra Modi na Twitteru.

- Svjedočimo trijumfu indijske znanosti, poduzetnosti i kolektivnog duha (1,3 milijardi) Indijaca, govori.


Modi je tom prigodom posjetio vladinu bolnicu u New Delhiju, a ministarstvo zdravstva najavilo je glazbene i druge programe diljem zemlje.

Zaraze u toj zemlji na najnižoj su razini od ožujka, ali je ministarstvo zdravstva ovaj tjedan upozorilo i da "znatan broj ljudi u Indiji nije uzeo drugu dozu u roku unatoč odgovarajućim zalihama". Zdravstveni dužnosnici pozivaju Indijce da se što brže cijepe jer je u tijeku festivalska sezona pa raste rizik od novog vala zaraza.

Gotovo 90 posto iskorištenog cjepiva u Indiji je iz Instituta za serum u Indiji (SII) koji proizvodi licenciranu verziju cjepiva AstraZenece. SII je utrostručio svoj kapacitet od travnja i sada mjesečno proizvodi 220 milijuna doza cjepiva.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koja se snažno oslanja na Indiju za opskrbu globalnog programa COVAX, čestitala je toj zemlji na dostizanju ove prekretnice.

- Napredak Indije mora se promatrati u kontekstu hvale vrijedne predanosti i napora da osigura globalni pristup spasonosnim cjepivima, rekla je Poonam Khetrapal Singh, regionalna direktorica WHO-a za jugoistočnu Aziju.

Indija je dosad potvrdila 34,1 milijun slučajeva i više od 452.000 mrtvih. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!