Indija prijavila više od 500.000 umrlih od COVID-a, stručnjaci broje milijune

04.02.2022.

09:14

Autor: I.B./HRT

Indija

Indija

Foto: Danish Siddiqui / REUTERS

U Indiji je broj umrlih od covida-19 u petak prešao 500.000, ali tu brojku mnogi zdravstveni stručnjaci dovode u pitanje zbog netočnih podataka i neuvrštenog broja umrlih u unutrašnjosti zemlje, te tvrde da je koronavirus odgovoran za smrt milijuna ljudi.

Zemlja koja ima četvrti najveći broj smrtnih slučajeva u svijetu, prema službenim podacima zabilježila je 400.000 umrlih do srpnja prošle godine nakon razorne epidemije delta varijante koronavirusa. Neki stručnjaci vjeruju da su brojke bile puno veće.

- Naša studija objavljena u časopisu Science procjenjuje da je u Indiji bilo tri milijuna smrtnih slučajeva od covida do sredine 2021. a koristili smo tri različite baze podataka, rekao je za Reuters Chinmay Tumbe, docent na Indijskom institutu za menadžment u Ahmedabadu koji je koautor studije.

Indijska je vlada prošli mjesec odbacila studiju kao neutemeljenu rekavši da postoji čvrst sustav prijavljivanja rođenja i smrti.

Indijske države bilježe smrtne slučajeve od covida-19 nakon prikupljanja podataka iz svojih okruga. U posljednjih nekoliko mjeseci nekoliko je država ažuriralo broj smrtnih slučajeva, neke pod pritiskom najvišeg suda u zemlji. U većini slučajeva, vlasti su rekle da je došlo do propusta zbog odgođenog bilježenja i drugih administrativnih pogrešaka.

Mnogi zaraženi se ne testiraju

Indija se trenutno nalazi usred trećeg vala koronavirusa izazvanog omikron varijantom, za koju neki najviši stručnjaci kažu da se već prenosi u zajednici, iako savezni dužnosnici kažu da je većina slučajeva blaga.

Prošlog mjeseca vlada je ublažila norme testiranja i poručila državama da odustanu od obveznog testiranja za kontakte s potvrđenim slučajevima, osim ako su osobe stare ili se bore s drugim uvjetima.

Budući da su mnogi zaraženi odabrali opciju da se uopće ne testiraju, ukupni brojevi zaraženih možda ne odražavaju opseg i ozbiljnost slučajeva, rekao je Gautam Menon, profesor fizike i biologije na Sveučilištu Ashoka u blizini glavnog grada koji prati širenje virusa.

Prema službenim podacima, ukupan broj zaraženih covidom-19 u Indiji dosegao je 41,95 milijuna, po čemu je Indija druga u svijetu iza Sjedinjenih Država.

Zahtjeva za odštetom 10 puta više od broja umrlih

Indijski kumulativni zbroj od 500.055 smrtnih slučajeva u petak uključuje 1.072 smrtna slučaja prijavljena u zadnja 24 sata, prema saveznom ministarstvu zdravlja. Od toga, 335 smrtnih slučajeva prijavljeno je iz južne države Kerale koja je tjednima ažurirala podatke brojem smrtnih slučajeva od prošle godine.

Kerala, s manje od 3 posto od 1,35 milijardi stanovnika Indije, čini gotovo 11 posto ukupnih smrtnih slučajeva prijavljenih u zemlji.

- Neke države kao što je Kerala bilježe smrtne slučajeve iz prijašnjeg razdoblja pod pravosudnim pritiskom, iako nisu sve države to učinile, rekao je Menon.

U Gujaratu, matičnoj državi premijera Narendre Modija, vlasti su primile preko 100.000 zahtjeva za odštetu zbog covida-19, od čega je 87.000 zahtjeva odobreno, prema visokom vladinu dužnosniku.

Broj primljenih zahtjeva gotovo je deset puta veći od službenog broja umrlih od covida-19 od 10.545, prema vladinim podacima.

- Nije se događalo da smrti od covida-19 nisu prijavljivane...Politika isplate odštete vrlo je liberalna prema direktivama Vrhovnog suda, zbog čega je broj podnositelja zahtjeva veći od broja umrlih od covida-19, rekao je dužnosnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!