Indija: U sudaru vlakova gotovo 300 poginulih i tisuću ozlijeđenih

03.06.2023.

Zadnja izmjena 19:17

Autor: HRT/Hina/Reuters

Nakon teškog sudara vlakova u Balasoreu

Nakon teškog sudara vlakova u Balasoreu

Foto: Stringer / REUTERS

Velika tragedija u Indiji. U sudaru triju vlakova poginulo je gotovo 300 ljudi, više od tisuću je ozlijeđeno. Putnički vlak naletio je na teretni, pri čemu je s tračnica iskliznulo nekoliko vagona, u koje se zatim zaletio drugi putnički vlak. Posljedice su tragične. Najteža je to željeznička nesreća u Indiji u ovom stoljeću.

Upozoravamo na uznemirujuće snimke.

video thumb

Jedan od vlakova je, u nesreći koja se dogodila u petak, također udario u zaustavljeni teretni vlak u okrugu Balasore u saveznoj državi Odisha, a u nesreći je smrskana gomila vagona i ozlijeđeno tisuću ljudi.

Moguća pogreška kos signalizacije dovela je do tragedije, navodi se u prvom vladinom izvješću u koje je Reuters imao uvid.

Premijer Narendra Modi stigao je na mjesto događaja, razgovarao sa spasiocima i pregledao olupinu, a potom će posjetiti bolnice i obići preživjele.

Svjedok koji je sudjelovao u spasilačkim operacijama rekao je da su vrisci ozlijeđenih i rodbine poginulih bili jezivi. "Bilo je užasno i srceparajuće", rekao je.

Obitelji poginulih dobit će milijun rupija (12 tisuća dolara), teško ozlijeđeni 200 tisuća rupija, a oni s lakšim ozljedama 50 tisuća rupija, rekao je ministar željeznica Ashwini Vaishnaw. Vlade nekih saveznih država također su najavile odštetu.

- Naš potpuni fokus je na operaciji spašavanja i pomoći, a nastojimo osigurati i da ozlijeđeni dobiju najbolji mogući tretman, rekao je Vaishnaw.

Vagone koji su iskočili iz tračnica nakon sudara dva putnička vlaka u Balasoreu

Vagone koji su iskočili iz tračnica nakon sudara dva putnička vlaka u Balasoreu

Foto: Stringer / REUTERS

Sudhanshu Sarangi, šef vatrogasnog odjela Odishe, rekao je da izvlačenje žrtava još traje i da je mnogo teško ozlijeđenih, navodi AFP, prenosi Reuters.

video thumb

Strahuje se da bi ukupni broj poginulih mogao biti i veći, objavio je na Twitteru državni tajnik savezne države Odishe Pradeep Jena.

Glavni tajnik Odishe Pradeep Jena objavio je na Twitteru da je više od 200 vozila hitne pomoći pozvano na mjesto nesreće u petak u okrugu Balasore u Odishi te da je mobilizirano dodatnih 100 liječnika, povrh 80 koji su već ondje.

Sudhanshu Sarangi, glavni direktor vatrogasne službe u Odishi, rekao je za Reuters da je do sada izvučeno 207 tijela.

- Bio sam na mjestu nesreće i vidio krv, slomljene udove i ljude kako umiru oko mene, rekao je očevidac Reutersu telefonom.

Spasilački timovi mobilizirani su u Bhubaneswari, gradu u Odishi, te u Kolkati u Zapadnom Bengalu, objavio je federalni ministar željeznica Ashwini Vaishnaw na Twitteru kasno u petak.

Do sudara je došlo oko 19 sati po lokalnom vremenu (13:30 GMT) u petak, kada se Howrah Superfast Express iz Bengalurua za Howrah u Zapadnom Bengalu sudario s Coromandel Expressom iz Kolkate za Chennai.

U opsežnoj operaciji potrage i spašavanja sudjelovale su stotine pripadnika vatrogasne službe, policije, timova Nacionalnih snaga za odgovor na katastrofe te pasa tragača. Radnici su započeli čišćenje olupina kako bi obnovili željeznički promet.

U petak su stotine mladih stajale u redu ispred državne bolnice u Sorou u Odishi kako bi dali krv.

Prema indijskim željeznicama, njihova mreža svaki dan preveze više od 13 milijuna ljudi, ali državni monopol ima slabe sigurnosne pokazatelje zbog zastarjele infrastrukture.

Premijerova administracija pokrenula je brze vlakove kao dio planova za modernizaciju mreže, ali kritičari kažu da se nije dovoljno usredotočila na sigurnost i nadogradnju zastarjele infrastrukture.

Najsmrtonosnija željeznička nesreća u Indiji dogodila se 1981. kada je vlak sletio s mosta u rijeku u državi Bihar, a poginulo je oko 800 ljudi.

Kanadski premijer Justin Trudeau, britanski premijer Rishi Sunak i francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazili su sućut obiteljima poginulih. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!