Indija zabilježila globalno najveći dnevni porast zaraženih

22.04.2021.

08:48

Autor: Hina/A.P.C.

Ilustracija - bolnica u Indiji

Ilustracija - bolnica u Indiji

Foto: Danish Siddiqui / REUTERS

Indija je u četvrtak zabilježila 314.835 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je globalno najveći dnevni porast u svijetu od početka pandemije. Bolnice širom sjeverne i zapadne Indije, uključujući u prijestolnici New Delhiju, upozorile su  da imaju zalihe medicinskog kisika za oristi oboljele od COVID-19 svega za nekoliko sati. Više od dvije trećine bolnica nema slobodne krevete, proizlazi iz online baze podataka vlade New Delhija.

Indijci nisu očekivali tako jak drugi val 


COVID-19 prerastao je u javnozdravstvenu krizu u Indiji, što je dovelo do kolapsa zdravstvenog sustava, objavila je na Twitteru Krutika Kuppalli, docentica na Odjelu za infektivne bolesti medicinskog fakulteta na Sveučilištu Južna Karolina.


Izvršni predsjednik tvrtke Biocon & Biocon Biologics napisao je u časopisu Economic Times da Indijci nisu očekivali tako jak drugi val epidemije. Upozorio je na neočekivanu nestašicu lijekova, medicinskog materijala i bolničkih kreveta.

Do sada Indija, zemlja s više od 1,3 milijarde stanovnika, ima 15,93 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom. U posljednja 24 sata umrle su 2104 osobe, a od početka pandemije 184.657, podaci su ministarstva zdravstva.


Indija je po stopi smrtnosti od posljedica COVID-19, prema podacima stranice Worldometer, 120. na svijetu. U toj su zemlji umrle 133 osobe na milijun stanovnika, što je znatno manje nego u svim članicama Europske unije. U većini zemalja EU-a stopa smrtnosti je iznad 1000 na milijun stanovnika.  


Prema ocjeni zdravstvenih stručnjaka, Indija je popustila kad se činilo da je virus pod nadzorom tijekom zime te je ukinula ograničenja kad je  novih dnevnih slučajeva bilo oko 10.000, što je omogućilo velika okupljanja.


Vlada premijera Narendre Modija kritizirana je zbog održavanja velikih političkih skupova za lokalne izbore i omogućavanja vjerskog festivala na kojem su se okupili milijuni.Program cijepljenja u Indiji sporo napreduje


Vlasti su objavile da će cjepiva biti dostupna svima starijima od 18 godina od 1. svibnja, ali Indija nema dovoljno cjepiva, kažu stručnjaci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!