Indijski sud osudio Rahula Gandhija na dvije godine zatvora zbog komentara o Modijima

23.03.2023.

12:45

Autor: Hina/HRT/A.S.

Rahul Gandhi

Rahul Gandhi

Foto: Anushree Fadnavis / Reuters

Sud u Indiji je u četvrtak proglasio oporbenog čelnika Rahula Gandhija krivim za klevetu i osudio ga na dvije godine zatvora zbog govora koji je održao 2019. u kojem je rekao da se lopovi prezivaju Modi, što je prezime indijskog premijera.


Gandhi, viši čelnik Kongresne stranke i potomak političke dinastije Nehru-Gandhi, žalit će se na presudu višem sudu, rekla je njegova stranka.

Presudu je donio sud u gradu Suratu, koji se nalazi u Gujaratu, rodnoj državi premijera Narendre Modija.

Savjetnik savezne vlade, Kanchan Gupta, kazao je da bi se Gandhi, član donjeg doma parlamenta, nakon presude mogao suočiti s trenutnom diskvalifikacijom kao zastupnik parlamenta.

- Sud je utvrdio da je komentar Rahula Gandhija kleveta. Osuđen je na dvije godine zatvora, rekao je Ketan Reshamwala, odvjetnik tužitelja Purnesha Modija, zastupnika iz premijerove stranke Bharatiya Janata (BJP).

Gandhi je bio prisutan na sudu u Suratu te mu je odmah dopuštena jamčevina i kazna mu je suspendirana na mjesec dana.

U govoru uoči posljednjih općih izbora 2019., Gandhi se osvrnuo na premijera i dva odbjegla indijska biznismena, svi s prezimenom Modi, dok je govorio o navodnoj korupciji koja se odvijala na visokoj razini u zemlji.

Gandhi je na sudu kazao da njegov komentar nije bio protiv bilo koje zajednice.

Njegova stranka je objavila da je slučaj protiv njega pokrenula kukavička i diktatorska vlada BJP-a jer je razotkrivao njihova mračna djela.

Nekad dominantni Gandhijev Kongres danas kontrolira manje od 10 posto mjesta u donjem domu parlamenta i pretrpio je teški poraz od BJP-a na posljednjim dvama općim izborima.

Modi je i dalje najpopularniji indijski političar te se očekuje da će po treći put pobijediti na sljedećim općim izborima 2024.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!