07:30 / 13.05.2018.

Autor: M.M./D.P./Hina

Indonezija: Eksplodirale bombe u trima crkvama, najmanje 13 poginulih

-

-

Foto: - / -

Policija je blokirala područje nakon što su se građani počeli okupljati i zapovjedila privremeno zatvaranje svih crkava u Surabayi.
Bombaši samoubojice napali su tri crkve u drugom indonezijskom gradu po veličini Surabayi u istočnoj Javi, usmrtivši najmanje 13 osoba, a 40-ak je ranjeno.

Policija je blokirala područje nakon što su se građani počeli okupljati i zapovjedila privremeno zatvaranje svih crkava u Surabayi, a otkazan je i veliki festival hrane.

Džihadistička skupina Islamska država (IS) preuzela je odgovornost za napade na nekoliko crkvi u Indoneziji u kojima je ubijeno najmanje 13 osoba i više desetaka je ranjeno. U tri samoubilačka napada ubijeni su i ranjeni čuvari crkvi i kršćani u gradu Surabaya, javlja propagandno tijelo ultraradikalne islamističke skupine, agencija Amaq. 

Navodi se kako iza samoubilačkih napada na kršćane koji su u nedjelju pohodili misu u tri crkve u drugom najvećem indonezijskom gradu Surabayi stoji šesteročlana obitelj.

Indoneziju, većinski muslimansku zemlju, pogodio je novi val islamskog ekstremizma. Policija je objavila da je obitelj koja je izvela današnje napade jedna od 500 poznatih simpatizera Islamske države koji su se vratili s ratišta u Siriji. Policija prst odgovornosti upire u islamističku skupinu Jemaah Ansharut Daulah (JAD), sljedbenicu IS-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!