12:13 / 22.04.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Indonezija: Nema pomaka u traganju za nestalom podmornicom

Nema pomaka u traganju za nestalom podmornicom

Nema pomaka u traganju za nestalom podmornicom

Foto: Ilustracija/M Risyal Hidayat / Antara Foto/via REUTERS

Nisu pronađeni novi znakovi podmornice koja je nestala s 53 člana posade, objavio je glasnogovornik indonezijske mornarice, nakon što je dan ranije na površini uočena naftna mrlja, a susjedne su zemlje obećale da će pomoći u istrazi.

Podmornica KRI Nanggala-402, stara 44 godine, sudjelovala je u vojnoj vježbi sjeverno od otoka Balija.

Zračnom potragom uočena je naftna mrlja, na mjestu gdje je podmornica zaronila, dok su dva broda s opremom za sonarno skeniranje također uključena u potragu, kazali su dužnosnici.

Naftna mrlja može ukazivati na oštećenje plovila, a može predstavljati i signal posade, priopćila je mornarica.

Upitan o izvještajima o kretanju otkrivenim pod vodom, glasnogovornik mornarice Julius Widjojono rekao je da na temelju do sada zaprimljenih informacija nestala podmornica još nije uočena na sonaru, te nije uspostavljen kontakt s posadom.

Ranije je za KompasTV rekao da bi podmornica na dizelski pogon s električnim baterijama, dok je pod vodom, mogla izdržati dubinu od 250-500 metara.

- Sve više od toga može biti prilično kobno, opasno, kazao je glasnogovornik za KompasTV.

Mornarica je jučer priopćenjem poručila kako je moguće da je tijekom zaronjavanja došlo do problema "pa je izgubljena kontrola te se ne mogu provesti hitni postupci, a brod pada na dubinu od 600-700 metara".

More je pliće u spomenutom području nego u drugim dijelovima arhipelaga, ali može biti duboko i više od 1.500 metara.

Indonezija kaže da je više zemalja u regiji odgovorilo na poziv za pomoć.

Australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne kazala je da će Australija "pomoći kako god može".

Singapur je rasporedio podmornicu za spašavanje, dok Malezija također šalje brod.

Podmornica teška 1395 tona izgrađena je u Njemačkoj 1987. U međuvremenu je bila na dvogodišnjem remontu u Južnoj Koreji te se floti ponovo pridružila 2012.

Indonezija je prije imala flotu od 12 podmornica kupljenih od bivšeg Sovjetskog Saveza, a sada ih ima samo pet. Dvije su podmornice njemačke izrade tipa 209, a tri podmornice su novija južnokorejska plovila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!