09:41 / 22.05.2018.

Autor: D.M./Hina

Indonezija podignula stupanj pripravnosti zbog erupcija Merapija

Foto: Twitter, @Daily_Express

Foto: Twitter, @Daily_Express

Foto: - / -

Vulkan Merapi nekoliko je puta od ponedjeljka erumpirao pri čemu se stup pepela dizao do 3,5 kilometra uvis, no još uvijek ne izbacuje lavu.
Indonezijske vlasti podignule su stupanj pripravnosti nakon serije erupcija vulkana Merapi na otoku Javi, doznaje se iz službenih izvora.

Vulkan je od ponedjeljka nekoliko puta erumpirao, pri čemu se stup pepela dizao do 3,5 kilometra uvis, no još uvijek ne izbacuje lavu, kazao je glasnogovornik nacionalne agencije za krizne situacije Sutopo Nugroho. Ljudi su upozoreni da ostanu izvan kruga od 3 kilometra ugrožene zone, a njih 700 napustilo je svoje domove iz sigurnosnih razloga iako još nije pokrenuta evakuacija, priopćio je dužnosnik.Vulkan Merapi visine 2930 metara najaktivniji je vulkan u zemlji, a u seriji erupcija koje su se dogodile 2010. poginulo je 300 ljudi. Indonezija je smještena na Pacifičkom vatrenom prstenu, području na rubovima Pacifika koje je podložno potresima i vulkanskim erupcijama. U zemlji ima čak 130 aktivnih vulkana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!