11:13 / 25.04.2021.

Autor: HRT/Hina

Čelnik indonezijske vojske: Pronađena podmornica, svih 53 članova posade umrlo

Indonezijski predsjednik obratio se naciji i zatražio da se svi pomole za 53 člana posade

Indonezijski predsjednik obratio se naciji i zatražio da se svi pomole za 53 člana posade

Foto: Ajeng Dinar Ulfiana / Reuters

Čelnik indonezijske vojske Hadi Tjahjanto rekao je u nedjelju da je pronađena podmornica koja je potonula ovaj tjedan pri čemu je poginula cijela posada od 53 člana.

S tim konačnim dokazom možemo potvrditi da je KRI Nanggala 402 potonula i svih 53 članova posade je poginulo na dužnosti, objavio je Tjahjanto na konferenciji za medije.

Podmornica, jedna od pet u indonezijskoj floti, sudjelovala je u vojnoj vježbi u blizini obale Balija prije nego što se s njom u srijedu izgubio kontakt.

Naftna mrlja u blizini lokacije podmornice ukazivala je na moguće oštećenje spremnika za gorivo i potaknula strahove od kobne katastrofe.

Zalihe kisika u podmornici njemačke proizvodnje bile su dovoljne do subote ujutro, a tijekom subote u moru su pronađeni i predmeti iz nje, što je već upućivalo na koban scenarij.

Stručnjaci su upozoravali da je podmornica mogla biti uništena tlakom vode na razini od 700 metara dubine, mnogo više nego što može izdržati.

Indonezija je podmornicu nabavila 1981., a vlasti tvrde da je bila ispravna.

U potrazi su pomogli i susjedni Singapur i Malezija, kao i Sjedinjene Države te Australija. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!