08:59 / 19.08.2018.

Autor: Hina/HRT

Indonezijski Lombok pogodila dva potresa

Lombok, arhivska fotografija

Lombok, arhivska fotografija

Foto: - / -

Novi potres jakosti 6,3 stupnja pogodio je u nedjelju indonezijski otok Lombok.
Indonezijski otok Lombok pogodila su danas dva potresa, prvi jakosti 6,3 te nekoliko sati kasnije 6,9 stupnjeva. Epicentar prvog potresa bio je na dubini od 7,9 km, na sjeveroistočnom dijelu otoka. Upozorenje na tsunami nije objavljeno. Potres je izazvao manju materijalnu štetu. Jedna osoba lakše je ozlijeđena.

Drugi potres bio je na dubini od 12 km, 450 km istočno od grada Surabaje i 45 km istočno od grada Matarama, javlja ESMC (euromediteranski seizmološki cen-tar). Ne zna se ima li žrtava i je li nastala šteta.

Lombok je 29. srpnja pogodio niz potresa. Najjači od 6,5 bio je 5. kolovoza. Otok je pretrpio štetu od 342 mil. dolara, poginulo je više od 430 osoba, a još je 350.000 stanovnika u privremenim skloništima.

Nazvan "otok s 1000 džamija" u arhipelagu s muslimanskom većinom, Lombok je uvijek bio manje popularan od susjednog Balija, većinom hinduističkog, koji pridonosi prihodima turističke industrije s oko 17 milijarda eura. Indonezijski predsjednik Joko Widodo nazvao je Lombok jednim od "10 novih Balija" koji vlada želi pretvoriti u veliku turističku destinaciju, posebice za "halal" turizam koji poštuje muslimanske običaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!