Indonezijski predsjednik putuje u Ukrajinu i Rusiju

09:43 / 22.06.2022.

Autor: M.M./HRT/Hina

Indonezijski predsjednik Joko Widodo

Indonezijski predsjednik Joko Widodo

Foto: Willy Kurniawan / Reuters

Indonezijski predsjednik i trenutačni predsjedatelj formata G20 Joko Widodo ovaj će mjesec posjetiti čelnike Ukrajine i Rusije kako bi razgovarao o humanitarnim i ekonomskim posljedicama ruske invazije, rekla je njegova ministrica vanjskih poslova u srijedu. 

Sastanak na vrhu zemalja G20 održat će se u studenome na indonezijskom otoku Baliju, ali je već sad sporan jer je Widodo pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina usprkos navodnim ruskim ratnim zločinima u Ukrajini.

Indonezija je trenutačno predsjedateljica tog formata te je pod pritiskom dijela zapadnih država, predvođenih SAD-om, da povuče poziv Rusiji.

Ministrica vanjskih poslova Retno Marsudi objavila je da bi Widodo mogao posjetiti Kijev i Moskvu nakon predstavljanja Indonezije kao gostujuće zemlje na skupu G7 u Njemačkoj 26. i 27. lipnja. Tako bi mogao postati prvi azijski čelnik koji je posjetio obje države nakon početka rata.

Tijekom posjeta Kijevu i Moskvi predsjednik će se susresti s predsjednikom Zelenskim i predsjednikom Putinom, rekla je Marsudi u srijedu.

Nije odredila točne datume posjeta, no državni mediji prenose izjavu drugog ministra koji je kazao da bi to moglo biti 30. lipnja.

Razlog predsjednikova posjeta je zabrinutost zbog humanitarnih pitanja te pokušaj doprinosa rješavanju prehrambene krize uzrokovane ratom i njezinim posljedicama, rekla je ministrica.

Indonezija pokušava zadržati neutralno stajalište o ratu u Ukrajini te je pozvala na mirno rješenje sukoba.

Widodo je odbio poslati oružje Ukrajini, iako ga je Zelenski to tražio, umjesto oružja ponudio je humanitarnu pomoć. Indonezija je na skup G20 kao gostujuću zemlju pozvala i Ukrajinu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!