11:03 / 13.05.2021.

Autor: T.D./HRT/Hina

Inovativnost guvernera Ohija: Cijepljenje od milijun dolara

Cjepivo i dolari

Cjepivo i dolari

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Političari u Sjedinjenim Državama, ali i drugdje u svijetu na razne se načine domišljaju kako privoljeti skeptičare da se cijepe, a guverner države Ohio Mike DeWine u tome nije štedio pa je utemeljio lutriju sa zgoditkom od milijun dolara. 

Republikanac DeWine rekao je da će pet sretnih dobitnika u pet tjedana, počev od 26. svibnja, dobiti novčanu nagradu od milijun dolara ako prime najmanje jednu dozu cjepiva.

Da bi svoj naum ostvario zagrabio je u savezni fond za ublažavanje posljedica pandemije. 

- Znam da će neki od vas reći 'DeWine, lud si! Ta ideja od milijun dolara je razbacivanje novca, objavio je guverner na Twitteru, Ali istinu govoreći, prava rastrošnost u ovoj fazi pandemije - kada je cjepivo dostupno svima koji ga žele - je ne spasiti život od covida-19.

- Izvlačenje će se održati svake srijede, a da bi "se kandidati kvalificirali moraju imati najmanje 18 godina na taj dan, moraju biti stanovnici Ohija i moraju se cijepiti prije izvlačenja, napisao je.

Dosad se 117 milijuna Amerikanca, a to je više od trećine američke populacije, potpuno cijepilo protiv covida, prema podacima Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Tempo cijepljenja usporio je zadnjih tjedana zbog skepticizma prema cjepivu i pada broja zaraženih. Tako je i broj Amerikanaca spremnih cijepiti se pao za trećinu zadnjih tjedana, navodi CDC.

I nije DeWine usamljenik u zamisli o nagrađivanju, jer su toga dosjetili i drugi, ali znatno skromnije. New Jersey i Connecticut dogovorili su s barovima i pubovima besplatno piće za novocijepljene.

Državni zaposlenici u Marylandu primjerice dobivaju po 100 dolara kada se cijepe. 

Prošli tjedan, guverner New Yorka Andrew Cuomo rekao je da će klubovi Mets i Yankees osigurati besplatne ulaznice za bejzbol novocijepljenima prije utakmice. 

Drugdje u svijetu nagrade su skromnije pa tako primjerice Rusija daje poklon bonove za kupnju u trgovinama od približno 80 kuna, a Srbija do 31. svibnja građanima koji prime jednu dozu daje po 25 eura. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!