Intenzivni val vrućine s rekordnim temperaturama u Kanadi i u SAD-u

28.06.2021.

09:46

Autor: B.A./Hina/HRT

Seattle, Washington, SAD

Seattle, Washington, SAD

Foto: Karen Ducey / REUTERS

Temperaturni rekordi pali su u nedjelju na zapadu Kanade koju je pogodio val vrućine, kao i na pacifičkoj sjeverozapadnoj obali SAD-a, javljaju novinske agencije.

Više od 40 novih temperaturnih rekorda zabilježeno je u Britanskoj Kolumbiji tijekom vikenda, posebno u skijaškom mjestu Whistler.


Lytton, također u Britanskoj Kolumbiji, sada drži apsolutni rekord u Kanadi s 46,6 stupnjeva Celzija, objavila je agencija Environnement Canada.


Ranije zabilježena najviša temperatura u Kanadi bila je 45 stupnjeva u dva grada u Saskatchewanu 5. srpnja 1937.


Tijekom ovog tjedna očekuje se nastavak visokih temperatura.


Environnement Canada objavila je upozorenje za Britansku Kolumbiju, Albertu i nekoliko dijelova Saskatchewana, Yukona i Sjeverozapadnih teritorija.


- Produljeni, opasan i povijesni val vrućine nastavit će se čitav tjedan, upozorila je agencija.


- Toplije je u dijelovima na zapadu Kanade nego u Dubaiju, rekao je David Phillips, njezin glavni klimatolog.


S druge strane granice, američke meteorološke službe također su objavile upozorenja zbog "opasnog vala vrućine", koji je najjače pogodio države na sjeverozapadu, Washington i Oregon.


Temperature su se u nedjelju popele na svoje najviše razine od 44 stupnja Celzijusa (112 Fahrenheita) u najvećem gradu u Oregonu, Portlandu, potaknuvši potražnju za ledom i klima uređajima, dok su mnogi restorani i barovi bili prisiljeni zatvoriti svoja vrata.


Okrug Multnomah, u koji spada i Portland, otvorio je 11 hitnih "skloništa za hlađenje", većinu u javnim knjižnicama, gdje su stanovnici bez klima uređaja mogli pobjeći od nesnosne vrućine.


- Ovo je vrućina opasna po život, istaknula je u priopćenju zdravstvena dužnosnica okruga, Jennifer Vines.


Guvernerka Kate Brown olakšala je covid mjere kazalištima, bazenima i trgovačkim centrima uoči vala vrućine. Bazeni su se pokazali kao popularan izbor za mnoge koji su u nedjelju tražili rashlađivanje, kao i javne fontane.


Savezne države Oregon i Washington inače su tipično umjerene regije gdje su mnogi domovi i prodavaonice dugo mogli biti bez rashladnih uređaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!