Interno izvješće UN-a: Ruske snage ubile 136 djece, ukrajinske 80

22.06.2023.

21:45

Autor: HRT/D.M./Hina

Zgrada UN-a u New Yorku

Zgrada UN-a u New Yorku

Foto: Carlo Allegri / Reuters

Ujedinjeni narodi optužili su Rusiju za ubojstvo 136 djece prošle godine tijekom agresorskog rata protiv Ukrajine, pokazalo je interno izvješće u koje je agencija dpa u četvrtak imala uvid u New Yorku. U izvješću je također navedeno da su ukrajinske snage krive za za smrt 80 djece.

Prema popisu UN-a, prošle godine u Ukrajini je ubijeno ukupno 477 djece, od kojih se 136 pripisuje ruskim snagama i saveznicima, a 80 ukrajinskim vojnicima. Za preostale žrtve ne može se sa sigurnošću okriviti niti jedna od dviju zaraćenih strana. Djeca su uglavnom stradala u zračnim napadima, navodi se.

Takve napade izvode ruske snage na ukrajinske gradove i sela. UN je naglasio da postoji velik broj neprijavljenih slučajeva zbog strogih smjernica za provjeru takvih slučajeva.

Glavni tajnik UN-a António Guterres rekao je da je "zgrožen" ubojstvima. 

- Posebno sam šokiran velikim brojem napada na škole, bolnice i zaštićeno osoblje, te velikim brojem ubijene i osakaćene djece, što se pripisuje ruskim snagama i pridruženim oružanim skupinama, rekao je Guterres. Također je izrazio zabrinutost zbog postupaka ukrajinskih snaga.

92 djece korišteno kao živi štit


UN je prošle godine dokumentirao ukupno 92 slučaja djece u kojima je većina korištena kao živi štit u Ukrajini. Prema izvješću, Rusi su odgovorni za sve osim jednog od ovih slučajeva. 

Od ukupno 751 napada na škole i bolnice, 480 su izveli ruska vojska i njeni saveznici, a 212 napada pripisano je ukrajinskim oružanim snagama, dok se za preostale slučajeve ne zna.

Ruska vojska uvrštena je na UN-ov popis organizacija koje čine teške prekršaje protiv djece u oružanim sukobima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!