Interpol poziva javnost u pomoć za rješavanje ubojstva 22 žene

10.05.2023.

09:58

Autor: M.M./Hina/HRT

Interpolov poziv   #IdentifyMe #femicide

Interpolov poziv #IdentifyMe #femicide

Foto: Interpol, / You Tube printscreen

Interpol je u srijedu uputio apel javnosti da pomogne u identifikaciji tijela 22 žene ubijene u Njemačkoj, Nizozemskoj i Belgiji u razdoblju od nekoliko desetljeća i čiji identitet nikada nije utvrđen.

Interpol želi riješiti te "zaboravljene slučaje" ubojstava žena koja su se dogodila prije 10, 20, 30 pa čak i 40 godina te je pokrenuo operaciji naziva "Identificiraj me".

Najstariji slučaj datira iz listopada 1976. kada je tijelo nepoznate žene pronađeno na parkingu uz autocestu u Nizozemskoj, a najnoviji je iz kolovoza 2019. i radi se o ženi čije je tijelo pronađeno u gradskom parku u Belgiji.

Nacionalne policije nisu identifirale žrtve i zbog činjenice da te žene ne potječu iz zemalja u kojima su ubijene.

Za svaku od 22 žrtve će biti objavljene fotografije napravljene uz pomoć tehnologije rekonstrukcije lica te podaci o tome kada su tijela pronađena, uz osobne predmete pronađene kod žrtava.

- Ako se sjećate prijateljice, članice obitelji ili kolegice koje su iznenada nestale, molimo vas dobro pogledajte i kontaktirajte nacionalnu policiju putem obrasca ako imate bilo kakvu informaciju o nestalima, piše na stranici Interpola.

François-Xavier Laurent, voditelj baze podataka DNK-a u Interpolu je za AFP rekao da se pretpostavlja da su neke od ubijenih žena iz zemalja istočne Europe.

- Moguće je da se radi o ženama koje su se uputile na turističko putovanje, ali moguće je i da se radi o žrtvama trgovaca ljudi, rekao je Laurent.

Slučajevi nisu međusobno povezani, ali im je zajednički "međunarodni kontekst", dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!