18:31 / 03.03.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Interpol zaplijenio krivotvoreno cjepivo protiv COVID-a

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Arek Socha / PIXABAY

Oko 2400 doza krivotvorenog cjepiva zaplijenjeno je u Južnoafričkoj Republici, a u Kini je razbijena mreža krijumčara cjepiva, priopćio je Interpol upozorivši da je ovo tek "vrh ledenog brijega".

- Vlasti Južnoafričke Republike zaplijenile su stotine doza krivotvorenog cjepiva protiv COVID-a nakon dojave Interpola koji je upozorio na to da su cjepiva omiljena meta kriminalnih mreža, dodala je ta međunarodna organizacija za policijsku suradnju sa sjedištem u Lyonu.


Tri kineska državljanina i Zambijac uhićeni su u toj operaciji provedenoj u Germistonu, u pokrajini Gautengu u kojoj je otkrivena i velika količina krivotvorenih maski.


Interpol je priskočio u pomoć i Kini, gdje je policija otkrila mrežu za prodaju lažnog cjepiva protiv COVID-a i upala u proizvodni pogon, uhitivši 80 osumnjičenika i zaplijenivši više od 3000 doza lažnog cjepiva.


- Premda smo zadovoljni ovakvim ishodom, ovo je tek vrh ledenog brijega što se tiče kriminala povezanog s cjepivom, ocijenio je glavni tajnik Interpola Jürgen Stock.


- Ova uhićenja potvrđuju važnost Interpola u okupljanju glavnih sudionika javnog i privatnog sektora radi zaštite javne sigurnosti, dodao je Stock.


Cjepiva koja se reklamiraju na mrežnim stranicama ili na "darknetu" nisu legitimna ni ispitana i mogu biti pogubna, upozoravaju iz Inerpola.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!