16:37 / 03.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Inzko traži poništenje priznanja za Karadžića, Krajišnika i Plavšić

Valentin Inzko

Valentin Inzko

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko ultimativno je od parlamenta Republike Srpske zatražio da poništi ranije odluke o dodjeli priznanja osobama koje su pravomoćno osuđene za ratne zločine.

Mediji u BiH objavili su presliku pisma kojega je Inzko tim povodom 27. siječnja uputio predsjedniku Narodne skupštine RS Nedjeljku Čubriloviću istaknuvši kako je u suvremenoj Europi neprihvatljivo bilo kakvo veličanje osoba osuđenih za ratne zločine. Stoga, naveo je, parlament ovog entiteta mora povući svoje odluke iz 2016. kojima je, u sklopu obilježavanja 25 godina postojanja tog tijela, dodijelio posebna priznanja osobama poput Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić.

Parlamentom je tada, kao i sada, predsjedao Čubrilović, zastupnik jedne od manjih stranaka koje su dio koalicije predvođene Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika. 

- Vama i Narodnoj skupštini RS dajem rok od tri mjeseca do kraja travnja 2021. godine, naveo je Inzko postavljajući rok za provedbu ovog zahtjeva. Podsjetio kako je s pročelja studentskog doma na Palama u prosincu prošle godine skinuta ploča koja je označavala kako je ta ustanova nazvana po Karadžiću, bivšem čelniku bosanskih Srba, koji je zbog ratnih zločina pravomoćno osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Ploča je skinuta nakon što je Inzko također to izravno zatražio od sadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva BiH Dodika, koji je tu ploču osobno i otkrio 2016. godine.

Visoki predstavnik istaknuo je kako je to primjer kojega sada treba slijediti i parlament RS.

- Tim činom bi se ispravilo ponižavanje žrtava ratnih zločina, njihovih obitelji i svih građana BiH, a uklonila bi se i kolektivna odgovornost sa srpskog naroda. Uklanjanjem kolektivne krivnje i eliminiranjem bremena prošlosti cjelokupni narod bi se rasteretio i mnogo lakše bi se kretao prema plemenitim ciljevima budućnosti, uključujući i cilj članstva u EU, napisao je Inzko Čubriloviću. Dodao je kako je ovakav pristup bio učinkovit i drugim državama te bi bio dobar i za BiH.

U pismu nije izrijekom navedeno kakve će biti posljedice ne ispuni li parlament RS zahtjev kojega je postavio visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!