17:56 / 06.02.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Irački sud suspendirao kandidaturu Hošijara Zebarija za predsjednika

Hošijar Zebari

Hošijar Zebari

Foto: Ahmed Saad/File Phot / REUTERS

Irački savezni sud u nedjelju je suspendirao kandidaturu bivšega ministra vanjskih poslova Hošijara Zebarija za predsjednika dok istražuje optužbe protiv njega o navodnoj korupciji iz 2016., izvijestila je državna novinska agencija, dan prije nego što bi parlament trebao izabrati novog predsjednika.

Zebari je jedan od 25 kandidata i imao je velike izglede za pobjedu na izborima za predsjednika prije nego što su se ponovno pojavile optužbe protiv njega za korupciju.

Riječ je o istaknutome kurdskom političaru koji je više od deset godina obavljao dužnost iračkog ministra vanjskih poslova.

Kad ga je parlament 2016. smijenio zbog navodne korupcije bio je na dužnosti ministra financija.

Sve je optužbe odbacio.

Prošli su tjedan četvorica zastupnika u parlamentu saveznom sudu podnijela peticiju, tražeći Zebarijevo isključenje iz utrke za predsjedničku dužnost te su ga optužili za financijsku i administrativnu korupciju 2016. godine.

Sud je u odluci napisao da je "odlučio suspendirati postupak izbora Zebarija na mjesto predsjednika države dok se slučaj ne riješi".

Zebari nije bio dostupan za komentar, a ranije je izjavio da su optužbe protiv njega politički motivirane.

Dvojica zastupnika su, pod uvjetom da ostanu anonimni, izjavila da bi se zbog Zebarijeve suspenzije moglo odgoditi sutrašnje glasanje.

Ono se održava četiri mjeseca nakon što je na parlamentarnim izborima pobijedio pokret populističkoga šijitskog svećenika Moktade al-Sadra, koji je osvojio 73 od ukupno 329 mjesta u parlamentu, postavši tako najveći blok u parlamentu. 

Novi predsjednik države zadaću formiranja vlade mora povjeriti najvećem bloku. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!