09:05 / 06.03.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Irak: Susret pape Franje i šijitskog duhovnog vođe Sistanija

Papa Franjo s vrhovnim šijitskim svećenikom Alijem Sistanijem

Papa Franjo s vrhovnim šijitskim svećenikom Alijem Sistanijem

Foto: - / REUTERS

Papa Franjo u subotu se u sklopu svog prvog posjeta Iraku sastao s velikim ajatolahom Alijem Sistanijem, vrhovnim vjerskim poglavarom šijita, te je apelirao na važnost održivog suživota u zemlji razorenoj nasiljem i sektaškim sukobima. 

Sastanak pape Franje i Alija Sistanija u svetom gradu Najafu tijekom Papine turneje po Iraku prvi je i povijesni susret nekog pape i najvišeg duhovnog vođe šijita. Državna televizija Ekhbariya prikazala je kako se veliki Papin konvoj kreće Najafom, dok su uz cestu stajala djeca mašući iračkim i vatikanskim zastavicama, prenosi Reuters.

Nakon 55-minutnog sastanka sa Sistanijem, papa Franjo uputio se prema ruševinama drevnog grada Ura, koji se smatra rodnim gradom Abrahama, oca judaizma, kršćanstva i islama, gdje bi trebao održati govor na međuvjerskom sastanku. Nakon toga Papa će se vratiti u Bagdad gdje će predvoditi misu u katedrali svetog Josipa.

Sistani (90) je jedan od najvažnijih predstavnika šijitskog islama u Iraku i svijetu. Rijetko održava sastanke i odbijao je razgovarati s iračkim sadašnjim i bivšim premijerima, tvrde njemu blisku dužnosnici. Pristao je sastati se s Papom, ali bez prisutnosti iračkih dužnosnika, priopćio je izvor iz predsjedničkog ureda.

Sastanak s Papom održan je u Sistanijevu skromnom domu u Najafu gdje boravi desetljećima.

Sistani, koji milijunima šijitskih sljedbenika predstavlja mitskog vođu, intervenirao je tijekom kritičnih situacija u Iraku, kada je zemlje prelazila iz jedne krize u drugu. Rijetko se pojavljuje u javnosti.

video thumb

Papa Franjo posjetio Ur, rodno mjesto proroka Abrahama


Nakon povijesnog sastanka s vrhovnim vjerskim poglavarom šijita u iračkom svetom gradu Najafu, Papa Franjo je posjetio Ur, rodno mjesto proroka Abrahama kako bi nasilje u Božje ime osudio kao "najveće bogohuljenje".

- S ovog mjesta u kojemu se rodila vjera, sa zemlje našeg oca Abrahama, potvrdimo da je Bog milosrdan i da je najveće bogohuljenje mržnja prema našoj braći i sestrama, rekao je papa Franjo u Uru, rodnom mjestu Abrahama.

Papa Franjo je sjedio i razgovarao s muslimanskim, kršćanskim i jezidskim vođama ispred arheoloških iskopina 4000 godina starog grada koji se sastoji od zigurata, stambenog kompleksa, hramova i palača.

- Vjersko i duhovno vodstvo mora odigrati veliku ulogu da se zaustavi tragedija i poticati strane, osobito velike sile, da mudrost i razum prevladaju i izbrišu jezik rata, priopćio je Sistani nakon susreta s papom Franjom.

Susret vjera

Iako se Abraham smatra ocem kršćana, muslimana i Židova, nije bilo židovskih predstavnika na međuvjerskom događaju u Uru.

Lokalni crkveni dužnosnik rekao je da su Židovi kontaktirani i pozvani, ali je situacija za njih bila "komplicirana" pogotovo jer nemaju strukturiranu zajednicu. Međutim, na ranijim događajima u većinom muslimanskim zemljama prisustvovao je viši židovski predstavnik.

- Neprijateljstvo, ekstremizam i nasilje nisu rođeni iz religioznog srca: oni su izdajice religije, rekao je papa Franjo u Uru.

- Mi vjernici ne smijemo šutjeti kada terorizam zlostavlja religiju, uistinu, nedvosmisleno smo pozvani otkloniti sve nesporazume, dodao je.

Militanti Islamske države, koji su pokušali uspostaviti kalifat u nekoliko država, pustošili su sjevernim Irakom od 2014. do 2017. i ubijali kršćane, ali i muslimane koji su pružali otpor pobunjenicima.

Iračka kršćanska zajednica, jedna od najstarijih u svijetu, osobito je razorena za vrijeme američke invazije i brutalnog nasilja militanata Islamske države koje je uslijedilo. Bilo ih je 1,5 milijuna, a danas ih je tek 300.000.

"Trijumf vrlina"

Papa Franjo je u Uru pohvalio mlade muslimane koji pomažu kršćanima u popravljanju njihovih crkvi "kad je terorizam napao sjever ove voljene zemlje".

Rafah Husein Baher, pripadnik male, drevne sabejske religije, zahvalio je Papi što je putovao unatoč mnogim problemima u zemlji, koji uključuju nagli porast slučajeva koronavirusa i nedavni niz raketnih napada i napada bombaša samoubojica.

- Vaš posjet predstavlja trijumf vrlina, to je simbol zahvalnosti Iračanima, Blagoslovljen onaj koji iskorijeni strah iz duša, rekao je Baher.

Papa Franjo započeo je svoj četverodnevni posjet Iraku u petak, a u subotu će u Bagdadu predvoditi misu u katedrali svetog Josipa.

U nedjelju putuje na sjever do Mosula, nekadašnjeg uporišta Islamske države u kojemu crkve i druge zgrade još uvijek nose ožiljke od sukoba. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!