Iran će i dalje kažnjavati žene zbog odijevanja

06.03.2023.

14:08

Autor: HRT/Hina

Žene u burkama

Žene u burkama

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Iran će kažnjavati žene zbog kršenja islamskih propisa odijevanja, rekao je u ponedjeljak iranski šef pravosuđa, objavila je službena novinska agencija IRNA te potvrdila da taj zakon ostaje na snazi nakon višemjesečnih prosvjeda koji su ugušeni u krvi.

- Skidanje hidžaba jednako je pokazivanju neprijateljstva prema Islamskoj Republici i njezinim vrijednostima. Ljudi koji se odluče na takav nenormalan čin bit će kažnjeni. Uz pomoć pravosuđa i izvršne vlasti bit će upotrijebljena sva dostupna sredstva u borbi protiv onih koji surađuju s neprijateljem i počine taj grijeh koji šteti javnom redu, rekao je Golamhosein Mohseni Edžei.

Smrt iranske Kurdinje Mahse Amini 16. rujna u pritvoru u kojemu je završila zbog "nepropisnog odijevanja" izazvala je prosvjede u cijeloj zemlji, što je za tamošnje vlasti bio najveći izazov od 1979.. Sigurnosne snage u velikoj su mjeri ugušile nemire proteklih tjedana. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!