20:50 / 22.02.2021.

Autor: Hina

Iran prestaje poštivati Dodatni protokol nuklearnog sporazuma

Vrhovni iranski vođa Ali Hamnei

Vrhovni iranski vođa Ali Hamnei

Foto: Službena web-stranica Ali Hamnei / Reuters

Iran je objavio da prestaje poštivati Dodatni protokol nuklearnog sporazuma koji agenciji UN-a omogućava nadzor lokacija neprijavljenih tom tijelu, prenosi iranska novinska agencija Tasnim.

- Danas u ponoć (21:30 srednjoeuropskom vremenu) više nećemo imati obaveza osim jamstava. Nuklearnim postrojenjima su poslane nužne naredbe, prenosi Tasnim riječi Kazema Garibabadija, iranskog izaslanika u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA). Takozvani Dodatni protokol omogućava IAEA-i da provodi ranije nenajavljene inspekcije na lokacijama o kojima ju Teheran nije izvijestio, prenosi agencija Reuters, dodajući kako je Iran potpisao, no nije ratificirao taj dogovor.


Nešto ranije danas, iranski vrhovni vođa Ali Hamnei je da bi Teheran mogao obogaćivati uranij na 60 posto bude li potrebno i da nikad neće popustiti pod pritiskom Sjedinjenih Država.

- Obogaćivanje uranija u Iranu neće biti ograničeno na 20 posto. Povećat ćemo ga na razinu koja će nam biti potrebna. Možemo ga povećati na 60 posto, prenosi državna televizija Hamneijeve riječi koje unose dodatnu napetost u odnos iranskih vlasti s vladom novog američkog predsjednika Joea Bidena.

Prema odredbama nuklearnog sporazuma što ga je 2015. zaključio sa svjetskim silama, a iz kojeg je 2018. bivši američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao SAD, Teheranu se razina obogaćivanja uranija ograničava na 3,67 posto. Iran je prije sporazuma imao uranij obogaćen na 20 posto, no za nuklearno oružje potrebno je 90 posto.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!