22:44 / 13.04.2021.

Autor: Hina/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Iran će povećati obogaćivanje uranija na 60%

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Markus Distelrath / PIXABAY

Iran planira povećati stupanj obogaćivanja uranija na 60 posto, prema izvještaju državne novinske agencije ISNA-e.

Zamjenik ministra vanjskih poslova, Abbas Araghchi, trebao bi obavijestiti Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) o tome potezu, koji dolazi nakon kibernetičkog napada na iransko nuklearno postrojenje Natanz.

Iran je optužio dugogodišnjeg neprijatelja Izrael za sabotažu njegova ključnog nuklearnog postrojenja Natanza u nedjelju i obećao da će se osvetiti zbog tog napada.

Teheran okrivljuje Izrael za "teroristički čin" kojemu je svrha sabotirati pregovore u Beču, koji bi se trebali nastaviti kasnije ovaj tjedan, a time i nuklearni sporazum s pet članica Vijeća sigurnosti i Njemačkom.

Sve dosad, Iran je obogaćivao uranij do 20 posto, iako nuklearni sporazum iz 2015. godine predviđa maksimalno obogaćenje od 4 posto.

Lavrov i Zarif

Lavrov i Zarif

Foto: HTV / HRT

Nakon što je jednom osudio izraelski napad na iranski nuklearni pogon u Natanzu, šef iranske diplomacije Mohammad Javad Zarif poručio je nakon susreta s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Teheranu kako će u Natanzu uskoro biti postavljene naprednije centrifuge za obogaćenje uranija. Bečki pregovori o iranskom nuklearnom programu trebali bi se nastaviti ovoga tjedna. Cilj im je vratiti u međunarodni sporazum Sjedinjene Američke Države, ali i privoljeti Iran da iznova u cijelosti poštuje odredbe tog sporazuma, od kojih je postupno odustajao odgovarajući na američko povlačenje. Lavrov je, pak, oštro kritizirao jučer objavljene sankcije Europske unije za osmero dužnosnika iranske službe sigurnosti zbog njihove uloge u gušenju prosvjeda u studenome 2019.

- Ako je odluka o sankcijama donesena svjesno, usred bečkih razgovora o spašavanju iranskog nuklearnog programa iz 2015., tada to nije nesretna odluka, nego pogreška teža od zločina. Rusija osuđuje svaki pokušaj potkopavanja kompliciranih bečkih pregovora. Nadam se da će europski kolege shvatiti koliko su takvi potezi nedopustivi i poduzeti korake kako ne bi sabotirali pregovore s Iranom, istaknuo je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!