18:44 / 15.05.2018.

Autor: M.M./Hina

Iran i Europa pokušavaju spasiti nuklearni sporazum

-

-

Foto: - / -

Europa i Iran pokušali su utvrditi zajednička stajališta za spašavanje sporazuma o iranskom nuklearnom programu bez SAD-a, no neki diplomati izrazili su sumnju da bi mogao preživjeti ponovno uvođenje sankcija SAD-a.
Europa i Iran pokušali su utvrditi zajednička stajališta za spašavanje sporazuma o iranskom nuklearnom programu bez Sjedinjenih Država, no neki diplomati su privatno izrazili sumnju da bi mogao preživjeti ponovno uvođenje sankcija SAD-a koje je zatražio Donald Trump.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif doputovao je u Bruxelles na sastanak s britanskim, francuskim i njemačkim kolegom prije no što je Washington objavio dodatne sankcije za iranske dužnosnike.

Zarif je održao dobar i konstruktivan sastanak sa čelnicom diplomacije Europske unije Federicom Mogherini i dodao da će se razgovori s tri europske države nastaviti u iduća dva tjedna. Na dobrom smo putu za dalje, rekao je. Što god da se odluči treba očuvati i zajamčiti iranska prava.

Unatoč osobnim sumnjama mnogih europskih diplomata njihove vlade govore da će se držati sporazuma iz 2015. koji je ukinuo većinu sankcija Teheranu u zamjenu za okončanje njegovih nuklearnih ambicija.

Ministarstvo financija SAD-a objavilo je nove sankcije za dužnosnike iranske središnje banke, uključujući guvernera Valiollaha Seifa, jer su navodno prebacili milijune dolara iranske Revolucioarne garde šijitskom Hezbollahu u Libanonu.

EU, koja je s Njemačkom, Francuskom, Britanijom, Rusijom, Kinom i SAD-om, potpisala sporazum ima na raspolaganju neke korake kojima bi mogla zaštiti europske poslove u Iranu. Oni uključuju uzvratne sankcije, dopuštenje Europskoj investicijskoj banci da ulaže izravno u Iran i koordinaranje kreditnih linija europskih vlada u eurima. No doseg financijskog sustava SAD-a, dominacija dolara i poslovanje europskih tvrtki u SAD-u slabe bilo kakve možebitne mjere EU-a.

Iran neće ponovno pregovarati o nuklearnom sporazumu

Iran je poručio da neće pregovarati o izmjenama sporazuma o svojem nuklearnom programu niti o svojim balističkim projektilima te zaprijetio da će nastaviti obogaćivati uran ako se ne pronađe način da se spasi sporazum sklopljen 2015. iz kojeg se SAD prošli tjedan povukao.

Također upozorili su Izrael da će se suočiti sa snažnijim odgovorom ako ponovno napadne Siriju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!