19:13 / 06.04.2021.

Autor: HRT/Hina

Iran i SAD počeli neizravne nuklearne pregovore u Beču

Pregovori SAD i Irana

Pregovori SAD i Irana

Foto: Leonhard Foeger / REUTERS

Iran i SAD počeli su neizravne pregovore u Beču kojima je svrha povratak dviju država punom poštivanju nuklearnog sporazuma sklopljenoga 2015. koji je Washington prije tri godine napustio.

Sjedinjene Države su opisale konstruktivnim i potencijalno korisnim neizravne razgovore s Iranom u Beču, koji predstavljaju korak naprijed u obnovi pristanka na sporazum o iranskom nuklearnom programu od 2015. koji je Washington napustio prije tri godine.

- Te rasprave u Beču, iako se izravno ne sastajemo s Irancima, su, kako smo rekli, dobro došao korak. To je konstruktivan korak, to je potencijalno koristan korak u nastojanju da se utvrdi što su Iranci spremni učiniti kako bi se vratili dogovoru, a, kao rezultat, što bi mi možda trebali mi učiniti da se vratimo dogovoru - rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price novinarima na dnevnoj konferenciji.

- Bidenova administracija ne predviđa promjene politike spram Irana tijekom pregovora o obnovi nuklearnog dogovora iz 2015. koji je raskinuo bivši predsjednik SAD-a Donald Trump - rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Paski.

SAD i Iran ovoga tjedna vode neizravne pregovore u Beču o povratku sporazumu.

- Jasno smo rekli da ne poduzimamo i ne predviđamo bilo kakve korake u ovom trenutku. Dopustit ćemo da se pregovori nastave - rekla je Psaki.

Iranski glavni pregoavarač o nuklearnom programu je državnoj televiziji rekao da će Iran i međunarodne sile nastaviti razgovore o oživljavanju sporazuma.

- Razgovori u Beču su bili konstruktivni... naš će idući sastanak biti u petak" - rekao je Abbas Araqchi.

Dodao je da Teheran neće zaustaviti svoje obogaćivanje uranija do 20-postotne čistoće u zamjenu za deblokiranje milijarde dolara koja mu je blokirana u drugim zemljama zbog sankcija SAD-a protiv Irana ponovno uvedenih 2016. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!