Iran i Saudijska Arabija obnavljaju diplomatske veze

10.03.2023.

16:35

Autor: I.B./Hina

Iran i Saudijska Arabija

Iran i Saudijska Arabija

Foto: HTV / HRT

Iran i Saudijska Arabija uspostavljaju diplomatske veze nakon pregovora u Kini, navodi se u zajedničkom priopćenju koje su u petak objavila državna glasila tih dviju velikih bliskoistočnih zemalja koje su 2016. prekinule diplomatske odnose.

"Islamska Republika Iran i Kraljevina Saudijska Arabija dogovorile su se tijekom pregovora da će ponovno uspostaviti diplomatske veze i otvoriti veleposlanstva i (diplomatska) predstavništva najkasnije za dva mjeseca", ističe agencija Irna, prenoseći priopćenje koje je objavila i službena saudijska agencija SPA.

Sunitska Saudijska Arabija i šijitski Iran prekinuli su veze prije sedam godina, nakon napada prosvjednika na saudijska diplomatska predstavništva u Iranu, pošto je Rijad pogubio poznatog vjerskog šijitskog vođu Nimra al-Nimra.

Iran i Saudijska Arabija u zajedničkom priopćenju "zahvaljuju Republici Iraku i Sultanatu Omanu što su bili domaćini pregovora dviju strana 2021. i 2022. te čelnicima i vladi Narodne Republike Kine što su organizirali i podupirali pregovore u svojoj zemlji".

Teheran i Rijad podupiru suprotne strane u nekolikim sukobima u regiji, napose u Jemenu.

Iran ima velik utjecaj u Iraku i u Libanonu te vojno i politički pomaže sirijski režim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!