14:12 / 27.06.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Iran: IAEA neće dobiti snimke nuklearnih lokacija

Iranska zastava ispred sjedišta IAEA-e u Beču

Iranska zastava ispred sjedišta IAEA-e u Beču

Foto: Leonhard Foeger / REUTERS

Teheran nikada neće predati snimke iz unutrašnjosti nekih iranskih nuklearnih lokacija Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) jer je istekao sporazum o nadzoru, rekao je u nedjelju predsjednik iranskog parlamenta.

- Sporazum je istekao. Međunarodna agencija za atomsku energiju nikad neće pristupiti podacima, a snimke će ostati u posjedu Irana, rekao je Mohamad Baker Kalibaf, a prenijeli su iranski državni mediji.

Odluka bi mogla dodatno zakomplicirati pregovore Irana i šest glavnih sila o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Prije tri godine tadašnji američki predsjednik Donad Trump izašao je iz dogovora te uveo Teheranu sankcije, nakon čega je Iran počeo prekoračivati nametnuta ograničenja vezana za nuklearni program.

IAEA i Teheran u veljači su postigli privremeni dogovor o tri mjeseca nuklearnog nadzora, koji je 24. svibnja produljen za mjesec dana. Prema tom sporazumu, podaci se prikupljaju na način koji bi se mogao usporediti s crnom kutijom, a IAEA im može pristupiti tek naknadno.

Agencija UN-a u petak je od Irana tražila brzi odgovor o tome hoće li produljiti dogovor o nadzoru, koji je istekao u noći na petak. Iran je u srijedu izjavio da će Vrhovno vijeće nacionalne sigurnosti odlučiti o obnovi sporazuma tek nakon što on istekne.

Američki državni tajnik Antony Blinken u petak je rekao da će eventualna odluka Teherana da ne produlji sporazum o nadzoru predstavljati ozbiljan problem za sveobuhvatne pregovore.

Strane uključene u pregovore o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma, koji su počeli u travnju u Beču, smatraju da se prije obnove nuklearnog dogovora moraju riješiti neka važna pitanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!