Iran ima nove zahtjeve na pregovorima, obogaćivanje "zabrinjavajuće"

05.07.2022.

16:56

Autor: M.Š./Hina/HRT

Iranska zastava u Teheranu

Iranska zastava u Teheranu

Foto: Morteza Nikoubazl (IRAN POLITICS)/File Photo / REUTERS

Iran je dodao zahtjeve koji nisu povezani s raspravama o njegovom nuklearnom programu tijekom posljednjih pregovora i postigao je alarmantan napredak u obogaćivanju urana, rekao je u utorak američki izaslanik za pregovore o obnovi nuklearnog sporazuma.

Posebni američki izaslanik za Iran Robert Malley rekao je da je na stolu prijedlog vremenskog okvira do kojeg bi se Iran mogao vratiti poštivanju nuklearnog sporazuma, a Washington bi mogao ublažiti sankcije Teheranu.

Neizravni pregovori između Teherana i Washingtona, čiji je cilj bio izlazak iz slijepe ulice oko toga kako spasiti iranski nuklearni sporazum iz 2015., završili su u Dohi u Kataru prošli tjedan bez postignutog napretka.

Malley je rekao da su iranski pregovarači dodali nove zahtjeve.

- Oni su, uključujući u Dohi, dodali zahtjeve za koje mislim da bi svatko tko ih vidi zaključio da nemaju nikakve veze s nuklearnim sporazumom, stvarima koje su željeli u prošlosti, izjavio je u intervjuu za National Public Radio.

Među zahtjevima su i neki za koje su Sjedinjene Države i Europljani rekli da ne mogu biti dio pregovora.

- Rasprava koja se stvarno treba održati sada nije toliko između nas i Irana, iako smo spremni to imati. Ona je između Irana i njega samog, rekao je Malley.

- Moraju donijeti zaključak o tome jesu li sada spremni vratiti se poštivanju sporazuma.

Prema nuklearnom sporazumu, Teheran je ograničio svoj program obogaćivanja uranija, potencijalni put do nuklearnog oružja, iako Iran kaže da traži samo civilnu atomsku energiju.

Tadašnji američki predsjednik Donald Trump napustio je sporazum 2018., nazvavši ga preblagim prema Iranu, i ponovno je uveo oštre sankcije, potaknuvši Teheran da prekrši nuklearna ograničenja u paktu.

Sada je Teheran puno bliže tome da ima dovoljno fisijskog materijala za nuklearnu bombu, rekao je Malley, iako se čini da nisu obnovili svoj program naoružanja.

- Ali mi smo naravno zabrinuti, kao i naši partneri, zbog napretka koji su postigli na polju obogaćivanja, kazao je Malley.

- Iran ima dovoljno visoko obogaćenog urana da napravi bombu i mogao bi to učiniti za nekoliko tjedana, rekao je.

Malley je rekao da Amerikanci također paralelno rade na tome da osiguraju oslobađanje Amerikanaca zatočenih u Iranu.

Siamak Namazi, koji je pritvoren 2015. i koji je najduže držan iransko-američki zatvorenik, zamolio je za pomoć u članku za New York Times u nedjelju pod naslovom: "Ja sam Amerikanac, zašto sam ostavljen da trunem kao talac Irana?"

- Nadamo se da ćemo, bez obzira na to što se dogodi s nuklearnim pregovorima, uspjeti riješiti ovo pitanje jer nam je to u glavi svaki dan, rekao je Malley. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!